Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Ringlinien körde runt med spårvagnsspel till entusiaster

Det började med att några entusiaster gjorde den lokala versionen av sällskapsspelet Ticket to ride. På söndagen fick tredje upplagan av brädspelet om Göteborgs spårvagnslinjer en spårbunden tur runt stan, när det delades ut till beställarna.

Från Härlanda via Wieselgrensplatsen och Marklandsgatan till Sankt Sigfrids plan. Ombord på en tjeckoslovakisk prototypspårvagn byggd 1988 kör Spårvägssällskapet Ringlinien en leverans med spel till fyra stadsdelar. 1 170 har förbeställts, en del delades ut redan förra helgen utanför gamla vagnhallen i Gårda och 130 ska postas till Stockholm, minsann.

K som i kollektivtrafik och K som i kollektiv beställning.

För alla som får sitt spel har beställt och betalt i förväg vad tryckningen kostar, eftersom upphovsmännen inte får tjäna några pengar på spelen. Allt i enlighet med överenskommelsen med Days of Wonder, som äger rättigheterna till originalspelet, Ticket to ride.

Det är alltså självkostnadspris som gäller. 160 kronor blev det denna gång.

LÄS MER: Bästa sällskapsspelen i år – alla klarar gränsen för åtta personer

Historien började för sisådär 13 år sedan och en första upplaga i filform som var och en som ville ha det fick ladda ner och ”producera” genom att trycka ut på färgskrivare. Ett årtionde senare tog intresset fart i en Facebookgrupp för brädspel i Göteborg och det ledde till att spelkorten som är en kopia av de gamla 100-korten och spelplanen tillverkades i något mer gediget material. Allt på initiativ av en spelentusiast, och den omgången av spelet kom ut i 600 exemplar.

– Efter det har andra hört av sig som missade det tillfället, säger Stefan Häggkvist, som är en av spelkonstruktörerna bakom Göteborgsversionen av Ticket to Ride.

Till spelplanen har hållplatser från verkligheten valts ut, men med tillägg av sträckor som inte finns i verkligheten för att det ska fungera rent spelmekaniskt. Kanske ett tips till dem som planerar trafiken i framtiden? Bild: Anders Ylander
Till spelplanen har hållplatser från verkligheten valts ut, men med tillägg av sträckor som inte finns i verkligheten för att det ska fungera rent spelmekaniskt. Kanske ett tips till dem som planerar trafiken i framtiden? Bild: Anders Ylander

En av dem som stod i kö och inte fick något spel var Mimmi Mickelsen på Spårvägssällskapet Ringlinien, och som därför räckte upp handen i gruppen och tog på sig jobbet att fixa en tryckt tredje upplaga, som hon nu får leverera på fyra vändplatser i det göteborgska spårvägsnätet.

Ett spårnät som i spelversionen byggts ut med nya spår som knyter ihop linjerna.

– En samhällsutveckling – och för att få ihop spelet, förklarar Mimmi Mickelsen.

Kräver vagnar från annat Ticket to Ride

För att kunna spela spelet behöver du ha tågvagnar från Ticket to Ride Europe. Det göteborgska strategispelet går ut på att använda dessa som spårvagnar och länka ihop dem till den slutdestination du fått på ditt ruttkort. Dit ska du ta dig för att få poäng. En annan spelare kan hinna före och bygga med sina vagnar på samma delsträcka som du behöver och tvinga dig att ta en omväg, vilket kostar fler vagnar och de riskerar därför att ta slut innan du kommit fram.

Spelet kräver att du har tågvagnar från Ticket to Ride Europe som får bli spårvagnar i Göteborgsversionen av spelet. Bild: Andreas Östberg
Spelet kräver att du har tågvagnar från Ticket to Ride Europe som får bli spårvagnar i Göteborgsversionen av spelet. Bild: Andreas Östberg

Det var inte självklart att hon skulle få det obetalda uppdraget, men när det kom fram att hon hade en vagnhall tillgänglig för förvaring av spelen var det klappat och klart. Coronapandemin har dock ställt till det i planeringen. Den stoppade en del av produktionen i det polska tryckeriet och leveransen som skulle ha kommit i höstas kom först nu i januari.

Trots detta kan Mimmi Mickelsen åtminstone tänka sig att hålla i en fjärde upplaga av spelet.

Köper ett spel i reserv

Joachim Engver-Jensen med barnvagn är bland de första som kommer till vändplatsen vid hållplatsen Wieselgrensplatsen.

– Det har inte blivit så mycket spelande på sistone, säger han och sneglar på sin barnvagn. Men på semestern spelade vi. Det är ett trevligt familjespel och roligt att det har lokal anknytning, säger han.

Joachim Engver-Jensen har beställt två för att kunna ge bort ett i present. David Partorp har också beställt två, men med en annan tanke.

– Det ena ska jag ha i back-up. Det åker upp på vinden, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.