Riksdagspartierna oense om utvisningarna

V vill stoppa utvisningarna till Afghanistan och ge amnesti till alla ensamkommande. Även MP vill att fler ensamkommande ska få stanna. Men enligt alliansrepresentanter skulle ett amnestiförslag åsidosätta internationell flyktingrätt.

ANNONS
|

– Vi ser väldigt, väldigt allvarligt på utvisningarna till Afghanistan. Att ungdomar har fått vänta i åratal, och att de har utsatts för rättsosäkra åldersbedömningar gör att vi förespråkar en amnesti för alla ensamkommande som kommit hit från och med 2015, säger Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

För de beslut som Migrationsverket har fattat under 2017 vad gäller ensamkommande var handläggningstiden i genomsnitt 510 dagar.

Hittills i år har Migrationsverket beviljat uppehållstillstånd i 83 procent av de fall som berör ensamkommande från Afghanistan. Motsvarande siffra för afghaner över 18 år är 47 procent.

Miljöpartiet vill ge uppehållstillstånd till fler

En som uttrycker liknade tongångar som V är Maria Ferm, talesperson i migrationsfrågor för Miljöparitet.

ANNONS

– Jag är väldigt oroad över utvisningarna till Afghanistan. Säkerhetsläget är mycket allvarligt och har försämrats med många civila dödsoffer och en särskilt utsatt situation för hazarer. Miljöpartiet vill att de som kom som ensamkommande 2015, och som drabbats av orimligt långa handläggningstider, ska få stanna, säger hon.

Désirée Pethrus (KD) säger att Kristdemokraterna alltid har förespråkat en generös flyktingpolitik. Samtidigt hänvisar hon till Migrationsverket som bedömer att vissa områden i Afghanistan är tillräckligt säkra för att kunna ta emot återvändande flyktingar.

– De som saknar skyddsskäl behöver lämna Sverige. Kristdemokraterna är missnöjda med att regeringen tog bort möjligheten att bevilja uppehållstillstånd på grund av särskilt och synnerligen ömmande omständigheter, något vi var emot att man tog bort i den Migrationspolitiska uppgörelsen. Det hade eventuellt gjort att en del hade fått stanna i den här situationen, säger hon.

Att erbjuda amnesti till ensamkommande som kom till Sverige efter 2015 innebär att man åsidosätter internationell flyktingrätt, säger Désirée Pethrus.

– Då skulle man frångå principen om att man måste ha skyddsskäl för att ha asylrätt.

L kritiska till hur åldersbedömningarna genomförts

En som är kritisk till hur de medicinska åldersbedömningarna har bedrivits är Liberalernas riksdagsledamot Fredrik Malm.

– Migrationsverkets åldersbedömningar har inte fungerat tillfredsställande. Men det är positivt att Rättsmedicinalverket nu hanterar åldersbedömningarna, vilket kommer att öka den rättsliga kvalitén, säger han.

ANNONS

Sverigedemokraternas Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson, hänvisar till Migrationsverkets bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan och ser inga problem iutvisningen till Kabul.

– Det finns möjlighet till både internflykt och flykt till angränsade länder. Generellt vill vi se en ordning där folk flyr till säkra platser i närområdet, snarare än till länder långt bort, säger hon.

GP har även sökt migrationsminister Heléne Fritzon (S). Hennes pressekreterare Joanna Abrahamsson hänvisar till Migrationsverket och polisen för kommentarer om tisdagens utvisning.

ANNONS