Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Rickard Nordin (C) petad från topplatsen

Centerns nomineringsmöte gick inte som planerat. Riksdagsledamoten Rickard Nordin petades ned till tredje plats av Mikail Yüksel, som inte ens var nominerad till riksdagslistan.

Rickard Nordin, 34, har varit Göteborgscenterns enda riksdagsledamot sedan valet 2014. Han är partiets talesperson i klimat- och energifrågor och listades tidigare i år av tidningen Fokus som en de mest intressanta unga politikerna i landet.
I söndags spikade partiet sina listor inför nästa års val. Nomineringskommittén ville placera honom högst på den lokala riksdagslistan. Det innebär i praktiken att han skulle stå som tvåa på riksdagslistan efter partiledaren Annie Lööf, som av taktiska skäl toppar flera listor i landet.
Men mötet valde i stället att placera Mikail Yüksel, 35, som tvåa och Rickard Nordin som trea. Det innebär att han hamnar utanför riksdagen, om inte Centern går framåt i Göteborg.
Så, vad hände?
– Jag är inte helt bekväm med att prata om det. Jag måste nog få landa lite i det här först, säger Rickard Nordin.

Har olika profil

Emmyly Bönfors är ordförande i Centern i Göteborg. Hon säger att Rickard Nordin gjort ett fantastiskt jobb och lyft de frågor han jobbar med till en ny nivå. 
– Han var föreslagen att toppa listan, så jag förstår om han är besviken över att ha puttats ned.
Hon säger att Rickard Nordin och Mikail Yüksel har väldigt olika profil – Yüksel driver i första hand integrationsfrågor och har ett brett kontaktnät i delar av Göteborg.
– Han har varit duktig på att mobilisera. Många brinner för hans frågor och har valt att bli medlemmar i partiet.
Personer vi varit i kontakt med har uppfattat det som en kupp. Vad säger du om det?
– En kupp skulle jag inte kalla det. Det låter odemokratiskt. Vi har växt väldigt mycket och Mikail har varit duktig på att mobilisera.

Ställdes utanför

Nomineringskommittén hade i sitt förslag ställt Mikail Yüksel utanför riksdagslistan. Istället ville de placera honom som tvåa på listan till kommunvalet.
– Jag har varit tydlig med att jag ville kandidera till riksdagen och utmana vår riksdagsledamot. Att jag inte var nominerad gjorde nog att jag fick lite extra stöd av medlemmarna. De kände sig besvikna, säger han.
Enligt Mikail Yüksel var det i första hand sakfrågorna som avgjorde valet till hans fördel. Han säger att han under tre års tid jobbat aktivt med att värva medlemmar i olika delar av Göteborg, inte minst personer med utomnordisk bakgrund.
– Göteborg är en av landets mest segregerade städer. Jag ser fram emot chansen att få jobba med de frågorna.
Till kommunvalet toppar Centerns lokala ordförande Emmyly Bönfors, 29, listan. Centern saknar mandat i kommunfullmäktige i Göteborg i dagsläget, partiet såg det därför som extra viktigt att få klart listorna tidigt.
– Man kan säga att det här var avstampet på vår valrörelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.