Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Retrospel en riktig hit

Kön ringlade sig lång utanför Eriksbergshallen när retrospelsmässan öppnade portarna på lördagsmorgonen. Super Mario, Pong och andra gamla klassiker har blivit heta igen.

Retrospelsmässan är ett årligt återkommande evenemang som hölls första gången 2010. Antalet besökare har ökat för varje år, i fjol kom 3 600.

- Vi är den största retrospelsmässan i Norden, säger Kristofer Hansson Aspman som är en av arrangörerna. Vi har besökare från Finland, Holland och en hel del från Norge.

Att fler och fler intresserar sig för de äldre spelen tror Kristofer Hansson Aspman beror på två saker:

- Nostalgi och spelglädje, säger han. De gamla spelen är så avskalade och enkla. De håller fortfarande.

- Jag tror många som spelat de här spelen själva när de var små nu vill visa sina barn, säger Paulina Lorné, också hon en av arrangörerna. Vi ser ju att det är en hel del familjer som besöker mässan.

På mässan erbjuds möjlighet att spela en del av det som funnits i spelväg från 70-talet och fram till 90-talet. Det finns tävlingar i speedrun, cosplay och Super Mario, och en stor andrahandsmarknad med allt från gamla gameboy, konsoler och batteriluckor till spel.

Tobias Nordlöf från Malmö har ett marknadsstånd med gameboy och diverse gamla spel. Han har märkt att intresset för retrospel ökat på senare år.

- Det är sena 70-talister och 80-talister som kommit till en ålder där de har jobb, inkomst och är villiga att betala för lite nostalgi, säger han.

Han gillar särskilt gameboy.

- De här spelen går ju inte sönder, säger han och bankar lite med ett gameboy i bordet. Om jag skulle ut på ett djungeläventyr, då skulle jag ta med ett sånt här spel, inget nytt. De nya spelen är förbrukningsvaror.

Att retrospelen fortfarande är så populära trots alla nya spel har han en enkel förklaring till.

- Ett bra spel är ett bra spel. Varför spelar folk fortfarande schack?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.