Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Resultatlös jakt efter kidnappad 27-åring

Polisen hittade den röda Passaten på fredagskvällen söder om Göteborg. Men 27-åringen saknas fortfarande och under lördagen förhördes de anhållna.

- Vi har olika spår och tar oss framåt men jag vill inte lämna några detaljer. Jag är nöjd med vår insats men självklart hade jag önskat att vi hade hittat honom nu, säger Robert Karlsson, kommenderingschef och högste chef för kriminalpolisen i Region Väst tidigt på lördagseftermiddagen.

- Jag vet att det finns personer därute som ingår i samma kretsar som skulle kunna hjälpa oss att komma fortare fram.

På lördagen fortsatte jakten på den försvunne 27-åringen. Under dagen väntas fortsatta förhör med de anhållna. Polisen kommer även genomföra husrannsakan och teknisk undersökning.

- Vi vill tacka allmänheten för alla tips som har kommit in. Det är tack vare det som vi hittade bilen, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson.

27-åringen misshandlades och fördes bort i närheten av Kobbegårdens idrottsplats vid 20-tiden i torsdagskvällen. Sällskapet försvann i en röd Volkswagen Passat.

Tre personer, däribland en 26-årig medlem i Hells Angels organisation, sitter anhållna för människorov. Mannens advokat Hans Palm hade ett kort samtal med sin klient på lördagen.

- Han nekar till all inblandning, säger Hans Palm.

De övriga anhållna i aktuella ärendet är en 48-årig man och en 28-årig kvinna. Mannen satt i förhör under lördagen.

- Han säger att han inte har någonting med detta att göra. Polisen ställer sina frågor och är i övrigt väldigt förtegen, säger 48-åringens advokat Kalle Ahlqvist.

Brottet har gett upphov till ett största polisiära pådragen i Göteborg under de senaste åren.

- Vi har dragit igång en enorm insats och kommer att fortsätta med oförminskad styrka tills vi funnit den här personen. Vi kommer att hålla på tills vi hittar honom, säger kommenderingschefen Robert Karlsson.

På fredagen betecknade han läget för den försvunne 27-åringen som "livshotande".

En av de gripna männen, 26-åringen, uppges alltså vara medlem i Red & White Crew, en underavdelning till Hells Angels.

Han dömdes 2012 till åtta månaders fängelse för utpressningsförsök. Tillsammans med en klubbkamrat misshandlade och hotade 26-åringen en restaurangägare i centrala Göteborg – med syfte att driva in en påstådd skuld på 75 000 kronor.

Kammaråklagare Peter Larsson på Internationella Åklagarkammaren är formell förundersökningsledare i ärendet:

- Vårt primära fokus är att säkra den här målsäganden. En människas liv står på spel. I andra hand gäller det givetvis att klara upp brottet, säger Larsson till GP.

Åklagare Peter Larsson, som även ledde arbetet vid kidnappningen av Siba-direktören Fabian Bengtsson 2005, vill inte kommentera huruvida det kan förväntas ytterligare gripanden i ärendet.

Den 45-årige man som äger flyktbilen, den röda Passaten, greps i sitt hem för ett vapenbrott under torsdagsnatten, misstänkt för ett vapenbrott.

Han har dock, enligt polisen, inte haft något med kidnappningen att göra.

- Vad det gäller Passaten så är ägaren inte brukare utan bilmålvakt. Fordonet används däremot av personer som håller på med grov organiserad brottslighet, uppger spaningsledaren Dan Windt.

Kriminalpolisens arbetshypotes är att 27-åringen, som förekommer i belastningsregistret sedan tidigare, har en obetald skuld.

Senast tisdag måste de anhållna släppas eller omhäktas.

GP söker kvinnans advokat för en kommentar.

Läs också: ha-man-misstankt-for-kidnappningen-i-askim

Passaten som användes för att föra bort 27-åringen tillhör officiellt en ostraffad 45-årig man, som av polisen beskrivs som en bilmålvakt. Flera av hans klienter har kopplingar till Hells Angels.

Han har emellertid inte haft någonting alls med själva människorovet att göra.

Eftersom vittnen skrivit ner och bidragit med registreringsnumret gjordes dock, under fredagsmorgonen, en husrannsakan hemma hos honom.

Då påträffades skjutvapen.

Därför sitter 45-åringen nu anhållen, misstänkt för vapenbrott.

Detta är dock ett separat ärendet, skilt från människorovsutredningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.