Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Backström är vd för Västtrafik. Han ser hur minskningen av resandet i kollektivtrafiken inte är lika kraftig som förra året. Bild: Stefan Berg
Lars Backström är vd för Västtrafik. Han ser hur minskningen av resandet i kollektivtrafiken inte är lika kraftig som förra året. Bild: Stefan Berg

Resandet ombord bussar och spårvagnar ökar igen

Under det första pandemiåret störtdök resandet med kollektivtrafiken. Nu har resorna på spårvagnarna och bussarna, speciellt i Göteborg, börjat hämta sig igen. I takt med att resorna blir fler ökar även folks tro på kollektivt resande.

De flesta sommarsemestrar är över och skolterminen har börjat. Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortfarande folk att undvika kollektivtrafiken och gå, cykla eller åka bil i stället om det är möjligt, speciellt om det är trångt ombord bussar och tåg.

Samtidigt verkar det som att fler hittar tillbaka till kollektivtrafiken.

Under förra året minskade resandet med upp mot 45 procent, jämfört med 2019. De senaste månaderna har resandet minskat med 25 procent, också jämfört med 2019.

– Fram till våren har det här året liknat större delen av 2020, men sedan har vi sett att i takt med att rörelsen i samhället har ökat då restriktionerna förändrats så har vi också sett ett successivt ökat resande, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Under vecka 34 (23-29 augusti) genomfördes 5 miljoner resor med Västtrafiks kollektivtrafik. Det är en ökning om man jämför med samma vecka förra året då 4,4 miljoner resor gjordes.

– Det är inte överallt utan vi ser det primärt i Göteborgsområdet, säger Lars Backström.

Samtidigt påverkar pandemin fortfarande: samma vecka 2019, utan covid-19, genomfördes 6 miljoner resor.

Fler tror på kollektivtrafiken igen

I takt med att resorna ökar jämfört med förra året verkar även folks tro på kollektivtrafiken hämta sig.

Under förra årets hållplatsundersökning som Västtrafik genomför svarade endast 41 procent att de tror att kollektivtrafiken kommer att öka framöver – en stor minskning jämfört med 63 procent året innan.

LÄS MER: Allt färre tror på att åka buss, spårvagn eller tåg i framtiden

I årets undersökning verkar resenärernas tilltro öka igen. Nu svarar 50 procent att de tror att resandet i kollektivtrafiken kommer att öka under de kommande åren.

Liksom förra året är det dock fler som tror på bilen nu än innan pandemin. 24 procent tror att bilresandet kommer att öka, jämfört med 12 procent 2019.

– För flera kan bilen framstå som ett tryggare färdsätt än att åka kollektivt men det här undersökning görs under speciella tider. Förändringar av resmönster har inte riktigt satt sig, säger Lars Backström, som menar att man därför inte kan dra alltför stora växlar på svaren.

Artikeln fortsätter under faktarutan.

Så många resor gjordes med Västtrafik v33-34

Antal resor motsvarar totalt antal påstigande.

2019

Vecka 33: 4,9 miljoner resor

Vecka 34: 6 miljoner resor

2020

Vecka 33: 3,8 miljoner resor (-30% jämfört med 2019)

Vecka 34: 4,4 miljoner resor (-33% jämfört med 2019)

2021

Vecka 33: 4,4 miljoner resor (-16% jämfört med 2019)

Vecka 34: 5 miljoner resor (-24% jämfört med 2019)

”Kanonbra om fler kan gå eller cykla”

Den absolut vanligaste anledningen till att resenärerna tror att deras resande kommer att förändras framöver är fortfarande pandemin eller smittorisk. Långt över hälften (66 procent) svarar också att covid-19 absolut kommer eller kanske kommer att påverka hur de reser framöver.

– Kan vi få fler som går och cyklar är det kanonbra, det ger plats åt fler som vill prova på och som känner att det är trångt, speciellt om oron för trängsel är kvar på sikt, säger Lars Backström.

LÄS MER: Risk för ökad trängsel när spårvagn 14 dras in

Han säger att de inte räknar med att komma upp i samma resandenivåer som innan pandemin 2022.

Kommer ni någonsin att göra det?

– Absolut, våra långsiktiga mål för resande är orörda. Efter IPCC:s rapport har det aldrig varit viktigare att fler reser hållbart.

Många har kanske upptäckt att det går lika bra att cykla eller gå istället. Är det kunder som ni är intresserade av att ha tillbaka?

– Man ser tydligt i undersökningen att fler vill ta sig fram för egen maskin, vilket vi tycker är väldigt positivt. Det ger plats åt de som behöver åka kollektivt eller där cykel eller gång inte är ett alternativ.

LÄS MER: Spårvagnsförare kollapsade av värmen – låg oupptäckt

LÄS MER: Här planerar Västtrafik helt nya färjelägen i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.