Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Repliken till Jennifer på Tinder: "Om slaveri var en grej skulle jag köpa dig”

Förra veckan kontaktades lågstadieläraren Jennifer Sjösten av en kille på Tinder. Det första han skrev till henne, efter att ha kallat henne vacker, var: "Om slaveri fortfarande skulle vara en grej skulle jag köpa dig”.
– Jag kände mest ilska, och tänkte att det var tragiskt att han tyckte det var en okej sak att skriva till någon, säger Jennifer.

I lördags fick 26-åriga Jennifer Sjösten ett meddelande på Tinder från en kille som hon matchat med. Men innehållet ledde inte till någon dejt – utan en anmälan till Tinder.

Texten löd "Om slaveri fortfarande skulle vara en grej skulle jag köpa dig”.

– Jag kände mest ilska, och tänkte att det var tragiskt att han tyckte det var en okej sak att skriva till någon, säger Jennifer.

Hon tog en skärmdump av meddelandet och publicerade bilden i sociala medier. På Twitter skrev hon: ”Rasism existerar fortfarande överallt, hela tiden och i högsta grad. Det här skrev en kille till mig på Tinder. Jag får panik på det privilegierade samhället.”

LÄS MER: Så bidrar rasism till svartas psykiska ohälsa

Glad att hon lyfte frågan

Inläggen blev snart virala – och reaktionerna lät inte vänta på sig. Majoriteten har varit stöttande, säger Jennifer Sjösten, men hon har också fått ta emot rasistiska och nedsättande kommentarer.

– Någon tyckte att jag skulle flytta tillbaka till Afrika, säger Jennifer (som är adopterad från Kap Verde).

En person letade upp en bild där Jennifer solar och ifrågasatte varför – hon är ju redan brun. Någon annan ansåg att hon inte skulle ta åt sig eftersom hon ”inte ens är svart”.

Trots kommentarerna är Jennifer Sjösten glad att hon lyfte frågan.

– Jag har inte tagit åt mig, men däremot blir jag oroad för mänskligheten, om man tror att man kan bemöta folk så här.

Somliga tycker att detta var en komplimang. Hur ser du på det?

– Jag tror att det handlar om en avsaknad av förståelse. Du vet inte hur mottagaren uppfattar detta, och du som skriver, ditt ord väger inte tyngst. Den utsattes ord väger tyngst.

LÄS MER: Duon från succépodden ”Raseriet” folkbildar Sverige

Överbelastat Instagramkonto

Repliken som Jennifer fick på Tinder kommer ursprungligen från ett skämt i en Tiktok-video. I sociala medier framförs också åsikten att det hela bara är en ”rolig grej”. En twittrare hänvisar till en amerikansk tjej som fått samma replik och skämtat om det.

En Tiktokvideo rättfärdigar inte beteendet, säger Jennifer, och påpekar att ingen vet vad den amerikanska tjejen faktiskt kände.

– Jag hoppas att hon såg allvaret i detta, men valde att skämta bort det eftersom kvinnor gärna vill vara till lags.

Nu har Jennifer Sjösten fått stänga av notiserna från sociala medier på sin telefon. Ett tag kom hon inte in på sitt Instagramkonto eftersom det var överbelastat.

– Jag har försökt tacka alla som delat. När jag gjorde inlägget visste jag inte att det skulle få sådan spridning, men jag tänkte ju att ”så här skriver man bara inte”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.