Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

"Rent organiserad destruktivitet"

Över 80 bilar har förstörts i bränder i Göteborg.
– Det finns ingen frustration som kan ursäkta detta. Människor gör egna val att begå sånt här. Samhället måste reagera stenhårt, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

Det var under måndagskvällen och natten som bränder startades runtom i Göteborg och i Västra Götaland. I Frölunda förstördes 60 bilar, och vittnen har sett maskerade ungdomar tända på och springa från platsen. I nordöstra Göteborg brann totalt 15 bilar och i Trollhättan blockerade ungdomar vägar och kastade sten på polisen.

LÄS MER: Över 80 bilar förstörda efter bränder i Göteborg

– Jag tycker det är svårt att hitta ord, det är så hemskt, destruktivt och rent ondskefullt, när man ser det organiserade tillvägagångssättet. Vi kan bara tacka för att ingen blev fysiskt skadad. De här nästan krigsliknande scenerna skapar väldigt mycket oro, och otrygghet, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

Han säger att samhället måste reagera stenhårt och att det behövs fler poliser, hårdare straff och fler kameror.

– Det här är ju inga pojkstreck eller bus, inget som kan ursäktas med att man har långtråkigt på lovet. Det handlar om rent organiserad destruktivitet, det kan man inte gulla med, säger han.

– Sedan kan mycket göras förebyggande för att man ska se att det finns en ljusare framtid om man jobbar, men det är en mer långsiktig fråga. Bilbränder är något annat.

"Man blir förbannad"

Kommunalrådet David Lega (KD) säger att bildbränderna är oacceptabla.

– Man blir ju förbannad. Det verkar ju vara samordnat, de som ligger bakom detta måste straffas.

Till skillnad från Allianskollegan Jonas Ransgård är han kritisk till att det snäva fokuset på de kortsiktiga lösningarna som fler poliser, kameror och hårdare straff.

LÄS MER: Kan stärka övervakningen efter bilbränderna

– Det är viktigt, men när man pratar med exkriminella handlar det om att de har fått sova i källaren, att föräldrarna inte hade något jobb, att det var stökigt hemma eller problem med alkohol. Vi ska arbeta förebyggande, men inte på bekostnad av det kortsiktiga.

– Det låter kanske äppelkäckt, men tittar man på det mer långsiktigt måste vi arbeta förebyggande även med den här typen av bränder, inte bara med skogsbränder, säger han.

Han säger att förebyggande insatser måste sättas in tidigt, att föräldrar behöver stöttas, att barnen behöver få bra kopplingar till förskolan och föreningslivet.

– Vi måste kunna erbjuda en annan gemenskap än den kriminella gemenskapen. Det här arbetet tar tid.

Han betonar att en tuff uppväxt inte är en ursäkt, men att det kan vara en förklaring.

– Jag är också orolig för dem som kan drabbas av nästa generation om vi inte vänder detta. Det är nio års skillnad i livslängd mellan olika stadsdelar i Göteborg, säger David Lega.

"Katastrof för staden"

Ulf Kamne, miljöpartistiskt kommunalråd i Göteborg, säger att det är en katastrof för staden.

– Det är så himla, himla jobbigt. Det är en katastrof för de som bor här och för staden, säger kommunalrådet Ulf Kamne (MP).

– Jag förstår den otroliga frustration och rädsla detta skapar, jag lider verkligen med dem som har drabbats eller bor här. För några år sedan kunde man slå sig till ro i ett lugnt område, så ser det inte ut idag. Det här är väldigt, väldigt jobbigt, säger han.

LÄS MER: "Mina barn frågade vad som brann"

I det akuta läget är det viktigt att polisen agerar och säkrar att gärningspersonerna ställs inför rätta, enligt Ulf Kamne.

– Det här handlar om allvarlig kriminalitet.

Vad gör du som politiker för att sånt här inte ska inträffa?

– Kommunens uppgift är att säkra lugna miljöer och mötesplatser. Vi behöver skapa ett samhälle med mindre motsättningar, men det stoppar inte händelsen i sig. Det löser inte den akuta situationen.

Han säger att det handlar om att komma till rätta med den ekonomiska ojämlikheten.

– Men inget av det är en ursäkt för att tända eld på bilar.

"Det är förjävligt"

Helene Odenjung är kommunalråd för Liberalerna.

– Det är rent ut sagt för jävligt. Dessutom verkar det vara samordnat, det tyder på att det är någon typ av organisation bakom. Det är skrämmande i sig. Detta är ganska extremt, det som har hänt, säger hon.

Hon säger att gärningspersonerna försöker skapa oro i samhället, och att de lyckas.

– Alla har en skräck för att bli utsatta för brott, det här är den värsta integritetskränkningen man kan vara med om som människa. Det är väldigt allvarligt.

Det allra viktigaste för att förebygga sådana här händelser är att se till att alla klarar skolan, enligt Helene Odenjung.

– Väldigt få som har en lyckad skolgång som hamnar i kriminalitet. Straffen behöver också skärpas, vi behöver fler poliser som är närvarande i samhället så att människor vågar vittna.

"Helt exempellöst"

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) hoppas att polisen snabbt kan lösa brottet.

– Det är helt exempellöst, vi har inte sett den här typen av välorganiserade attacker förut. Jag hoppas att polisen snabbt hittar en lösning på de här vidriga attackerna, säger han.

Han konstaterar att det finns två led i att komma åt problemet.

LÄS MER: Bilbränder och ungdomsbråk i Göteborg genom åren

– Dels handlar det om att polisen och de rättsvårdande myndigheterna skyndsamt löser det här, det är en kortsiktiga lösningen. Men sedan finns det långsiktiga lösningar, och det handlar om att lyfte de här områdena med välfärd och bryta ojämlikheten där, säger Daniel Bernmar.

"Vanliga medborgare i förorten som drabbas"

Jörgen Fogelklou, distriktsordförande för Sverigedemokraterna, är märkbart upprörd.

– Jag är helt bedrövad. Detta är en jättetragedi för ett antal människor som fått sina ägodelar förstörda. Detta får inte hända i Göteborg, här ska vi bygga bilar, inte bränna dem, säger han.

Han vill ännu inte uttala sig för mycket om den specifika händelsen.

– Jag vill inte säga för mycket, men någonstans måste vi klart och tydligt sätta ner foten och säga att det här är inte okej. Det är vanliga medborgare i våra förorter som drabbas, och vi måste hjälpa dem så att detta aldrig händer igen, konstaterar Fogelklou.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.