Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Renovas industribyggnad utrymd efter rökutveckling

Vid tiotiden larmades räddningstjänst, polis och ambulans till Renovas industribyggnad i Sävenäs i Göteborg efter larm om brand i ett batterikärl.
Alla som befann sig i byggnaden evakuerades och två fördes till sjukhus.
– Det handlar om farlig rök och det kommer krävas en omfattande sanering, säger Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Strax efter att ett larm om brand inkommit till räddningstjänsten vid 10:09 skickades tio enheter ut till en av Renovas återvinningsstationer.

– Vi har fått uppgifter om rökutveckling och lokalen är utrymd, sade Lars Larsson, larm-och ledningsoperatör på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Efter att de undersökt byggnaden och pratat med anställda som evakuerats framkom det att det handlade om en brand i ett batterikärl. Röken bedömdes som farlig vilket ledde till ökade försiktighetsåtgärder men inget VMA krävdes.

– Vi konstaterar när vi kommer fram att det är en brand i ett oljefat, eller plåttunna, med batterier, säger Oscar Hed, insatsledare från räddningstjänsten.

Tidigt stod det klart att det handlade om litiumbatterier som brann.

– Branden var ganska begränsad till tunnan, men givetvis med mycket rökutveckling. Just litiumbatterier utvecklar fluorvätesyra vid förbränning, vilket är en starkt giftig syra. Därav den tilltagna avspärrningen, att vi omhändertagit personer som varit därinne och så vidare. Det blir på andra trösklar när det är den typen av ämnen.

Två till sjukhus – flera andades in farlig rök

Förutom insatsen från räddningstjänsten var även fyra ambulanser på plats och två personer fördes senare till sjukhus efter att ha blivit påverkade av röken från batterierna.

Ytterligare fem ska enligt polisen ha blivit påverkade i mindre grad och fick hjälp på plats.

Det troliga händelseförloppet som polisen rapporterar är att branden ska ha orsakats av att ett litiumbatteri skickats ner i ett rör vid återvinningsstationens avdelning för farligt avfall. När det sedan landat i kärlet misstänks en gnista i samband med smällen tänt elden.

– Det ska ha hanterats helt enligt rutin. Varför just detta batteri antände vet vi inte. Det kan handla om en liten spricka i det till exempel, säger Christer Fuxborg.

Väg spärrades av

Polisen hade vid 10:40 spärrat av gatan och trafiken leddes om via Kvibergsvägen i samband med händelsen.

Batterierna fanns i en byggnad just intill Renovas största byggnad i området.

– Första inriktningen blev att försöka flytta undan kärlet, vilket vi gjorde till en mer skyddad miljö som är halvt utomhus. Efter det kontrollerade vi så att vi inte hade ytterligare brandspridning i den ganska stora lokalen, som innehåller ytterligare fler saker, säger Oscar Hed på räddningstjänsten.

Krävs omfattande sanering

Vid halv tolv hade räddningstjänsten släckt branden, som kunnat hållas begränsad till kärlet, och de flesta enheterna kunde lämna platsen.

– Den akuta fasen var över på någon timma och gick mycket smidigt. Bra jobb av samtliga resurser, tycker jag, säger Oscar Hed.

Vägen hade vid den tiden också åter öppnats för trafik och sopbilar – som hade bildat en växande kö på den avstängda vägen –fick åter köra in på Renovas område.

Polisen har skrivit en anmälan om arbetsplatsolycka efter händelsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.