Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rektorerna skeptiska till blockens skolutspel

L och MP försöker buda över varandra i skolpolitiken. Under gårdagen presenterade båda partierna tunga utspel. Men inget av förslagen imponerar på Göteborgsrektorerna Maria Ström och Hamid Zafar.
– Jag är orolig att det här är förslag som missar att komma åt de egentliga problemen, säger Sjumilaskolans rektor Hamid Zafar.

Med dryga månaden kvar till valet gjorde både Liberalerna och Miljöpartiet skolpolitiska utspel på onsdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jan Björklund berättade i samband med sitt sommartal i Stockholm att han vill satsa 3,1 miljarder kronor per år för att anställa 18 000 lärarassistenter.

Syftet med assistenterna är att de ska avlasta lärarna från arbetsuppgifter som inte har med själva lärandet att göra. Det kan handla om att vara rastvakt, matvakt och andra administrativa sysslor.

– Lärare måste få chansen att göra det de är bäst på: att förbereda lektioner och lära ut, i stället för allt runt omkring det, säger kommunalråd Helene Odenjung (L).

L: "Ska underlätta för lärarna"

Enligt L skulle satsningen ge 909 lärarassistenter i Göteborg.

Men oavsett om partiet lyckas driva igenom förslaget i riksdagen vill L i Göteborg ändå testa upplägget.

I höst lägger partiet en motion i Göteborgs fullmäktige om att starta upp testverksamhet på ett antal skolor i staden.

– Lärarassistenterna ska inte ersätta lärarna, utan underlätta för lärarna. Vi föreslår att man testar detta på ett par ställen och sedan utvärderar det, säger Helene Odenjung.

MP: Full lön mot deltid under studietiden

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) presenterade ett förslag om att man ska kunna studera till lärare och samtidigt jobba deltid i skolan, men också få full lön.

– Jag tror att grunden i detta är att man får en väldig bra utbildning, samtidigt får man högre motivation för studierna när man arbetar ute på fält, säger skolkommunalråd Karin Pleijel (MP).

För att täcka upp kostnaderna vill Miljöpartiet införa ett statsbidrag på två miljarder kronor, som täcker 50 procent av vikariekostnaden åt huvudmannen, i de flesta fall alltså kommunen.

Enligt skolverket kan saknas 80 000 lärare om drygt 15 år. MP menar att satsningen ska ge 2000 extra lärare i klassrummen.

– Det är klart att det behövs flera olika åtgärder för att locka fler till läraryrket, men det här är en grundsten i att locka fler människor till yrket. Det ger också en möjlighet till de som är obehöriga att bli motiverade att få lärarbehörighet, säger Karin Pleijel.

Rektor: "Saknar i grunden lösningar"

Hamid Zafar, rektor på Sjumilaskolans högstadium, menar att bägge förslagen i grunden saknar lösningar på de faktiska problemen.

– Jag är orolig att de här förslagen missar att komma åt de egentliga problemen. Den stora krisen inom skolan är lärarbristen och detta är inga lösningar på det, säger han.

Han menar att L:s förslag delvis missar att åtgärda lärarbristen, och dessutom skulle kunna innebära en ytterligare arbetsbörda för lärarna.

– De här lärarassistenterna har ingen erfarenhet av att jobba i skolan, ingen särskild kunskap om skolan som institution. Det kräver arbetsledning från lärarnas sida, och det skulle bli ytterligare en arbetsbörda, säger Hamid Zafar.

Även MP:s förslag skulle ha liten effekt i verkligheten, menar han.

– Jag tror inte det här är en lösning på lärarbristen. De flesta på lärarutbildningen jobbar i princip redan som lärare vid sidan av, de har oftast vikariejobb antingen vid den skola där de genomfört sin lärarpraktik eller på annan plats, säger Hamid Zafar.

Maria Ström är rektor på Sannaskolans högstadium. Hon menar håller med om att den huvudsakliga utmaningen är att det behövs fler utbildade lärare i klassrummen.

– Jag vet inte om de här politiska utspelen har lösningarna, det känns som något som hittat på väldigt snabbt för att kunna "vi ska minst sagt ta tag i det här med skolan", säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.