Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många sökte sig till badplatserna runt Göteborg när sommarvärmen slog till med full kraft under torsdagen. Bild: Adam Ihse/TT
Många sökte sig till badplatserna runt Göteborg när sommarvärmen slog till med full kraft under torsdagen. Bild: Adam Ihse/TT

Rekordvärme i Göteborg – varmast i Sverige

Det har varit rekordvarmt i Göteborg under torsdagen: 29,5 grader. Det är den högsta temperaturen som har uppmätts hittills i år – i hela Sverige. Efter en varm dag väntar nu en så kallad tropisk natt i Göteborg.

Torsdagen har bjudit göteborgarna på både sol och moln men framför allt värme. Enligt SMHI uppmättes hela 29,5 grader – vilket är rekord för i år i hela Sverige.

– Det är säsongshögsta i Sverige, säger Annika Hjelmsten, meteorolog vid SMHI.

Det är fortfarande en bit från den högsta temperatur som någonsin har uppmätts i Göteborg: 34,1 grader under sommaren 2018.

Nu när natten är i antågande sjunker graderna, men särskilt kyligt blir det inte. Faktum är att det förmodligen blir en så kallad tropisk natt i Göteborg natten mellan torsdag och fredag.

– En tropisk natt innebär att temperaturen ligger på över 20 grader hela natten. I prognosen ser det ut att finnas möjligheter till en tropisk natt i Göteborg, säger Annika Hjelmsten.

Det är vanligt att tropiska nätter inträffar vid kusten, som i Göteborg, eller vid de stora sjöarna i Sverige. Väderfenomenet beror ofta på att värme lagras i vattnet när det är soligt och varmt. Under natten avges sedan värmen och temperaturen förblir relativt hög.

LÄS MER: Brandrisk i stora delar av landet

27 tropiska dygn i rad

2017 inträffade inte ett enda tropiskt dygn (då temperaturen inte sjunker under 20 grader på ett dygn), men under 2018 inträffade 27 stycken. Sensommaren 1997 var det tropiskt dygn varje dag från 8 augusti till och med 3 september, hela 27 dygn i rad.

Tropikerna är det område på jorden där det råder tropiskt klimat (till exempel regnskog och savann), vilket innebär en medeltemperatur på över 18 grader året runt.

Göteborg får en tropisk natt, men i Miami, där bilden är tagen, råder tropiskt (monsun)klimat året runt. Bild: Brynn Anderson
Göteborg får en tropisk natt, men i Miami, där bilden är tagen, råder tropiskt (monsun)klimat året runt. Bild: Brynn Anderson

I några av världens städer med tropiskt klimat är det i natt 24-25 grader (Kuala Lumpur, Malaysia), 28 grader (Bangkok, Thailand), kalla 18-19 grader (Rio de Janeiro, Brasilien) och 23 grader (Dar es-Salaam, Tanzania).

Men på fredagen blir det mer svensk sommar än tropik i Göteborgsområdet.

– Det ser ut som att det i huvudsak blir soligt väder, även om det under eftermiddagen kommer in lite moln och kanske någon skur. Det kommer vara ganska varmt, inte så varmt som det har varit men upp mot dryga tjugo grader, säger Annika Hjelmsten vid SMHI.

LÄS MER: Här är västkustens härligaste badplatser

LÄS MER: Sommarvärmen är tillbaka – här är västkustens sandstränder

LÄS MER: Guide: 14 takterrasser i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.