Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

Rekordtåg för Vänstern i Göteborg

Vänsterpartiet lockade rekordmånga när partiledare Jonas Sjöstedt var i Göteborg på arbetarrörelsens högtidsdag. – Första maj är en viktig dag för Vänsterpartiet. Vi samlar tiotusentals människor för mer jämlikhet och rättvisa över hela Sverige, säger Jonas Sjöstedt vars parti lockade tusentals fler än Socialdemokraternas tåg i Göteborg.

Vänsterpartiets paroll för året, "Det är vår tid nu", visade sig stämma. I alla fall på första maj. Andra långgatan var full från början till slut när partiledare Jonas Sjöstedt gick från Masthugget till Järntorget med två SÄPO-vakter i hälarna. Många ville stanna och byta ett par ord med honom, innan han tog plats i demonstrationstågets början.

– Första maj är en viktig dag för Vänsterpartiet. Vi samlar tiotusentals människor för mer jämlikhet och rättvisa över hela Sverige och presenterar våra politiska idéer, som i dag, förslaget om sex timmars arbetsdag i hela landet, säger han till GP.

LÄS OCKSÅ:  V vill satsa på arbetstidsförkortning

Rekordmånga i Vänsterns tåg

När tåget vandrat från Järntorget via Haga och Avenyn, för att till slut nå slutstationen på Gustav Adolfs torg, var det en stor ökning från förra året. Enligt polis på plats är det mellan fem och sex tusen personer som tagit sig till torget.

– Jag försöker att gå i tåget varje år, jag tycker att det är årets viktigaste högtid! Det är coolt att samlas och stå upp tillsammans för allas rättigheter, säger Ylva Hedlund, som sitter på trottoaren tillsammans med Charlotte Olsen och Helena Nymark.

Här står också Elisabeth Ahlin, som precis lämnat Fi:s tåg vid Stora teatern. Nu lyssnar hon på Jonas Sjöstedts tal, där han lanserar Vänsterns nya förslag om sex timmars arbetsdag.

– Mitt hjärta finns hos FI, feminismen är den viktigaste frågan för mig. Men jag tycker att sex timmars arbetsdag är en väldigt bra reform för samhället som också hör ihop med feminismen. Vi har en hög arbetslöshet och många som är utbrända, inte minst i kvinnodominerade yrken som inom vården. Med sex timmars arbetsdag kan vi dela på arbetet i samhället, säger hon.

"En markering mot högerpopulism"

Mitt på torget står Johan Franzen och Göran Dahlman, som även de brukar gå i första maj-tåg varje år. I år är det glada att så mycket unga människor tagit sig ut för att gå i Vänsterpartiets tåg.

– Det är väldigt kul att det är så många unga här, förr var det mest åldringar och socionomer! Men det är en stark markering mot högerpopulismen som växer allt mer, säger Johan Franzen.

Att Vänster nu föreslår sex timmars arbetsdag ser de också positivt på.

– Det är ju en självklarhet. Det är snart 100 år sedan de införde åtta timmars arbetsdag och nu är vi Sverige tio gånger så rika. Det är dags, menar Göran Dahlman.

Betydligt färre på Götaplatsen

Första maj behövs! säger Socialdemokraternas ordförande Anna Johansson på ett betydligt glesare Götaplatsen. Ungefär 1350 personer gick i Socialdemokraternas tåg hit, ungefär lika många som förra året när stadsminister Stefan Löfven var på plats. Längst bak står ett gäng besökare som faktiskt är på väg att gå. De har firat första maj här sedan de var barn, men tycker att årets tillställning är under all kritik. Dessutom oroar de sig för att så få kommit hit i dag, berättar de för GP.

Men Karina Zachrisson och Jane Brattfors, som åkt från Kungälv för att lyssna på Kommunals orförande Tobias Baudin, håller inte med.

– Det var första gången jag gick i tåget och det kommer jag verkligen att göra igen! säger Karina Zachrisson.

Statsminister Stefan Löfven fanns under dagen på plats i Landskrona och Malmö där han talade under parollen "Svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas" - vilket är Socialdemokraternas förstamajparoll 2017. 

LÄS OCKSÅ: Stefan Löfven: "Blir förbannad på riktigt"​

I sina tal fokuserade Stefan Löfven på hur Socialdemokraterna vill bekämpa brottsligheten i landet och regeringen presenterade även en satsning på en miljard kronor årligen för snabbare vårdinsatser. 

LÄS OCKSÅ: Regeringen satsar miljard på snabb vård

LÄS OCKSÅ: Så påverkas du av dagens demonstrationer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.