Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rekordstort knarkbeslag i Göteborg

En 28-årig man, med kopplingar till det så kallade Backagänget, åtalas för att ha köpt in, förvarat och tänkt sälja vidare 100 kilo cannabis. Det handlar om ett av Göteborgspolisens största beslag någonsin.

Enligt stämningsansökan har mannen, tillsammans med okända medgärningsmän, beställt narkotikan från Nederländerna och dessutom ordnat med en transporten därifrån.

Lastbilen rullade igenom Tyskland och anlände till Göteborg den 28 maj.

Fordonet lossades på sitt gods – exakt 99,6 kilo marijuana som gömts under ett täcke av snittblommor – och lådorna lyftes in i en industrilokal på Tagenevägen som 28-åringen disponerade.

Där bearbetades och packades knarket. I samband med att mannen skulle frakta det vidare, slog polisen till.

De territoriella nätverkens allra mest betydande inkomstkälla anses vara just handel med droger. Razzian på Hisingen var så omfattande, att det under flera veckor märktes en cannabis-brist i gatuledet.

28-åringens anknytning till en kriminell konstellation i Backa, innebär inte nödvändigtvis att det var just detta gäng som administrerade försäljningen.

Kontakterna mellan de olika grupperna går kors och tvärs över stan.

Kommissarie Dan Windt konstaterade i samband med häktningen av 28-åringen att han knappast agerat ensam i den här monumental-affären:

- Självklart finns det fler personer i den här sammanslutningen. Även dessa har vi för avsikt att lagföra, förklarade Dan Windt då.

28-själv säger i förundersökningen inte mer än att han hotats och tvingats in i narkotikahanteringen. I slutförhöret konstaterar han kort:

- Jag kan inte berätta något. Jag är rädd för mitt liv. Jag fruktar för min familjs säkerhet om jag pratar. De har redan blivit beskjutna en gång.

Och detta stämmer.

Den 29 september avlossades flera skott mot den fastighet i vilken 28-åringens föräldrar bor.

Den misstänkte förnekar alla anklagelser om brott.

Han riskerar ett mångårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand hävdar att rört sig om en "särskilt stor mängd och att verksamheten skett i organiserad form och skapad enbart och uppenbart i vinstsyfte".

Med ett grampris på 120 kronor motsvarar de konfiskerade 100 kilona ett marknadsvärde på cirka 12 miljoner kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.