Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Olsson på Feskarbröderna beundrar klumpen.

Rekordstor klumpfisk landad

Fiskebåten Vingaskär från Styrsö fångade en 473 kilo tung klumpfisk i södra Skagerack på onsdagen. Fisken visas upp i Nordstan under torsdagseftermiddagen.
Tillsammans med fiskebåten Valskär trålade GG 500 Vingaskär efter sill i dryga fem timmar norr om Skagen på onsdagen. När trålen drogs upp hade sillarna sällskap av en nära ett halvt ton tung klumpfisk.
- En fiskare med 35 år i yrket som jag talade med hade aldrig sett något liknande, säger Ilona Miglavs på Göteborgs fiskauktion.

Besättningen hade först anledning att bli irriterade då klumpfiskens rivjärnshud skadat delar av sillfångsten och klumpfiskfilé knappast är känd som en delikatess. Enligt Ilona Miglavs tillhör klumpfisken samma grupp fiskar som den japanska fugun, Tetraodontiformes. Köttet är giftigt och måste tillredas av specialutbildade köksmästare. Trots det såldes fisken för ett drygt fyra gånger högre kilopris än sillen.

Fisken bjöds ut tidigt på torsdagsmorgonens auktion i fiskehamnen och köptes av en lokal fiskhandlare för över 10 000 kronor, 21,50 kronor kilot.
- Jag blev så imponerad av den att jag var tvungen att bjuda, säger köparen Bertil Nilsson, vd på Bröderna Hanssons i Göteborg.

- Alla fiskare och grossister flockades runt den på auktionen i morse. Nu ställer vi ut den i Nordstan fram till 16-tiden i eftermiddag.
Men någon klumfiskmiddag serveras varken hon familjen Nilsson eller hon någon annan denna kväll.

- Jag sålde den till en grossist i Finland som ska ställa ut den där i morgon, säger Nilsson som är mycket nöjd med dagens affärer.
Klumpfisken lever normalt i varmare vatten men enstaka exemplar följer med norrgående strömmar till Skagerack och Kattegatt under sensommar och höst. Den lever på ålyngel, bläckfisk, kräftdjur och maneter.

Det tidigare rekordet för en klumpfisk landad i Sverige är daterat 1938 med vikten 450 kilo.
Klumpfisken anses inte vara utrotningshotad, enligt IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.