Rekorden duggar tätt

ANNONS
|

Det betyder att den totala omsättningen på bostadsmarknaden i Göteborgs kommun ökat med över 50 procent sedan 2002. Bakom denna hisnande tillväxttakt står givetvis prisökningarna på både hus och lägenheter.

Hyresrätter som ombildas till bostadsrätter står också för en del av ökningen. Många av dessa säljs dessutom ganska snart efter ombildningen av ägare, ivriga att lösa in förtjänsten i reda pengar. En allmän uppfattning hos de Göteborgsmäklare GP talat med är också att utvecklingen går mot att vi byter boende allt oftare, vilket i förlängningen gör att samma lägenheter säljs fler gånger.

Utvecklingens entydiga vinnare är mäklarfirmorna. Årsredovisningarna från de senaste åren talar sitt tydliga språk. Tillväxtbransch är bara förnamnet.

ANNONS

Svårt att ge exakta siffror

Eftersom storleken på mäklarnas arvoden förhandlas fram vid varje enskild affär vet ingen exakt hur mycket mäklarna omsätter, men en siffra som branschen ofta nämner är 4,5 procent. Om denna är riktig omsatte mäklarbranschen mellan 450 och 500 miljoner i fjol.

Bjurfors i Göteborg omsatte 28,8 miljoner kronor 2000. I fjol hade den siffran i det närmaste fördubblats till 56,8. I år räknar vd Mats Ljung med att omsätta bortåt 70 miljoner.

- Målet är att växa med mellan 10 och 15 procent varje år, säger Mats Ljung. Sedan kan man ju fråga sig när man slår i taket - Göteborg är ju inte hur stort som helst. Men jag räknar med att vår potential är att omsätta 100 miljoner inom max fem år.

Då är det ändå blygsamma siffror jämfört med m2 som med aggressiv marknadsföring slagit sig in på Göteborgsmarknaden på några få år. Från att ha omsatt dryga sju miljoner under sitt räkenskapsår 2002/2003 ökade man till dryga 27 miljoner året därpå och 54,5 miljoner under det senaste året. Målet är att ha en omsättning på 75 miljoner under innevarande räkenskapsår som varar till månadsskiftet april-maj 2006.

Fler franchise-företag

Mäklarbranschen har alltmer kommit att bestå av mindre företag som samlas under kända namn på franchise-basis. Föreningssparbanken fastighetsbyrå, Skandiamäklarna och Svensk Fastighetsförmedling är uppbyggda på detta sätt.

ANNONS

Bobutikerna för Svensk Fastighetsförmedling i centrum och Linné drivs som handelsbolag av Mikael Bergholm. Hans omsättning ökade från 8,0 till 14,3 miljoner 2002 till 2004. I år budgeterar han för mellan 18 och 20 miljoner.

GP har även tagit del av räkenskaperna hos företaget bakom Sparbanken Fastighetsbyrås verksamhet i centrum, västra Göteborg och Mölndal/Härryda samt Skandiamäklarnas kontor för bostadsrätter i centrum. Båda företagen har fördubblat omsättningen på ett par år.

Och trots varningar visar statistiken inga tecken på att branschen vänder. Maklarstatistik.se rapporterade att 1263 bostadsrätter bytte ägare till ett snittpris av 1,1 miljon kronor i kommunen under årets andra kvartal. Där ingår maximalt 70 procent av bostadsrätterna. Det är alltså sannolikt att 2005 blir ett nytt rekordår och att göteborgarna kommer att köpa hus och lägenheter för åtminstone 12 miljarder innan nyår.

ANNONS