Rekorddyra havskräftor i Göteborg inför nyårsafton

Priset på havskräftor nådde möjligtvis ett nytt rekord under morgonen, det var P4 Göteborg först med att rapportera. 1 230 kronor för ett kilo.
Dåligt väder gör att all fisk rusar i pris och det ser inte ut som att det lättar innan nyårsafton.

ANNONS
|

Morgonens dyraste kräftlåda kostade 1230 kronor kilot.

– De hade en fantastisk färg, vackert rosa och väldigt stora, säger Tony Carlsson auktionsförrättare på Göteborgs Fiskauktion.

Det var exceptionellt dyra kräftor, men även snittpriset var betydligt högre än förra året. Beroende på om de fiskats med trål eller i bur låg snittpriset på 418 kronor respektive 905 kronor kilot. Det kan jämföras med förra årets snittpris på alla kräftor som låg på runt 250 kronor.

Enligt Tony Carlsson brukar priserna på skaldjur trissas upp inför nyår men i år är det ovanligt höga priser och han säger att toppriset på kräftorna antagligen är något slags rekord.

ANNONS

Dåligt väder: ”Livsfara för fiskarna”

Anledningen till det dyra priset ligger dels i vädret och dels i fiskarnas kvoter. Enligt Tony Carlsson är det nu höga vindar och nederbörd som gör fisketurerna potentiellt livsfarliga.

– Vi märker inte det inne vid land, men det blåser mycket ute på havet och det är alltså associerat med livsfara för fiskarna att gå ut, säger Tony Carlsson.

Samtidigt har många fiskat upp alla de havskräftor de får under 2022. Tony Carlson tror heller inte att det kommer bli någon lättnad på priset innan nyårsfesten.

Under onsdagsmorgonen hade de 640 kilo kräftor till salu på auktionen, förra året hade man under motsvarande dag 4,2 ton. Så utbudet är betydligt mindre.

Nyårstipset: Satsa på förrätten

Den klassiska nyårsrätten hummer har också stigit i pris inför nyår men hamnade lågt ifrån kräftornas maxpris.

Har hummern börjat tappa sin stjärnstatus?

– Nej inte sin glans, hummer är fortfarande hummer

Enligt Tony Carlsson är all fisk dyr just nu, till och med den billigare fisken sej gick för ovanligt höga priser under morgonen.

Har du något tips för de som hade tänkt sig kräftor till nyår?

– En bit kött kanske, skämtar Tony Carlsson.

Vill man ändå äta fisk till nyår får man annars helt enkelt nöja sig med lite mindre.

ANNONS

– Variera med lite räkor och lite kräftor och kanske ha det som förrätt i stället, säger han.

LÄS MER:Rekordmycket räkor på Göteborgs fiskauktion – nu höjs kvoten för räkfisket

LÄS MER:Det äter folk mest och minst av på julbordet

LÄS MER:Nyordslistan är här – och den är deppig

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS