Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Rekordblomning i Botaniska

Vita, röda och rosa lyser de upp sin omgivning och lockar besökare. Botaniska trädgården upplever i år en rekordblomning av rhododendron.

Hela 200 arter av den bildsköna växten finns samlade i Botaniska trädgården. Nu blommar flera av dem rekordtidigt. Dessutom blommar två arter i år för allra första gången.

– Vi ser en ovanligt riklig blomning i år. Vi hade en lång varm period förra året, särskilt i september månad vilket har gynnat knoppbildandet, säger trädgårdsmästaren Maria Sjöstedt.

Just nu blommar alltså flera exemplar i parken. Allt eftersom kommer fler arter att börja blomma. Ända till och med juli går det att beskåda rhododendron i full blom.

Några som har kommit för att beundra blomprakten är vännerna Lilian Dernbo, Ellen Christensen, Gunhild Larsson och Siv Andersson. De är här och promenerar ganska ofta.

– Det är underbart här, säger Lilian Dernbo.

Allra vackrast är det om våren, tycker de.

– Våren är den finaste årstiden. Men vi går här på sommaren och vintern också, det är fina promenadstråk, säger Siv Andersson.

Trädgårdsmästare Maria Sjöstedt berättar att man gjort en ordentlig satsning på området där de flesta rhododendronbuskarna står.

– Vi gjorde en massa nya slingor här förra året. Vi kallar det för "Vandra i det vilda". Så vi är väldigt glada för att det blommar så mycket här just i år, säger hon.

Kusinerna Sofia och Stella Bonasoni, 3 och 8 år, och Melissa och Amanda Cilli, 6 och 8 år, är också här och spanar på blommor. Allra häftigast var växthuset, tycker Sofia:

– Det fanns köttätande saker där inne!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.