Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Rekordökning av tramadolbeslag i Göteborg

Göteborgspolisen larmar om en lavinartad ökning av Tramadolmissbruk. Beslagen av den narkotikaklassade drogen har ökat kraftigt och 2017 är redan ett rekordår.

Beslagen av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol ökar kraftigt i Göteborg. Jämfört med förra året har mängden mer än dubblats i polisens beslag.
– Det har dykt upp mycket de senaste åren. Bara i år har jag arbetat med två större beslag där det handlar om grovt narkotikabrott och över 8 000 tabletter i båda fallen, säger Pether Lundin kriminalinspektör, vid spaningssektionen i polisområde Storgöteborg.

LÄS MER: Stor ökning av olagliga mediciner

Enligt Pether Lundin är det vanligt att tramadol blandmissbrukas med cannabis.

– Det är en opiat som vad jag förstår brukas tillsammans med cannabis för ökad effekt. Det är vad jag fått berättat för min när jag pratat med missbrukare.

Stort tillslag i Hammarkullen

I februari i år gjorde polisen ett tillslag mot ett källarförråd i Hammarkullen. Där beslagtogs 6 185 tabletter Tramadol samt 2 380 tabletter difenoxylat som också är narkotikaklassat. Förutom narkotikan fanns  också en k-pist och en tårgaspistol i förrådet. 

– Det började med en husrannsakan hemma hos en 20-årig kille som var tydligt påverkad av narkotika. Sedan visade det sig att han hade nycklar till två källarförråd. I ett av dem hittade vi en stor mängd narkotika. I det andra fanns drygt 100 gram cannabis, emballage för att förpacka narkotika samt en balaklava och en skyddsväst, säger Pether Lundin.

LÄS MER: Tramadol används för blandmissbruk

I mannens hem hittade polisen också över 200 000 kronor i kontanter och en kontaktbok med 500 namn och telefonnummer till troliga narkotikaköpare. Mannen dömdes till två års fängelse i juli, men har överklagat domen. 

För bara några veckor sedan gjorde polisen ytterligare ett tillslag i Göteborg. Även där handlar det om stora mängder Tramadol.

– Även där handlar det om över 8 000 tabletter och alltså grovt narkotikabrott, mer än så kan jag inte säga i nuläget,  säger Pether Lundin.

Sett till statistiken har beslagen av just Tramadol under årets sex första månader ökat i Göteborg med 137 procent från samma period förra året. Trots att ett par stora beslag drar upp statistiken menar Pether Lundin ändå att trenden är tydlig.

– Det är tydligt att det skett en ökning av just Tramadol och jag får höra samma sak när jag talar med kollegor runt om i landet, säger han.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.