Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slask och regn väntar Göteborg. Bild: Stefan Berg
Slask och regn väntar Göteborg. Bild: Stefan Berg

Regnväder drar in över Göteborg

Torsdagen väntas blir regnig och mulen med risk för ishalka. Till helgen stiger dock temperaturen och kan bli så hög som 5-7 plusgrader.
– Det kommer att bli en hel del slask, säger Moa Hellberg på SMHI.

Ett regnväder drar in över Göteborg under torsdag förmiddag. Nederbörden väntas fortsätta under eftermiddagen och i natt drar ytterligare ett regnväder in västerifrån. Temperaturen ser ut att ligga runt nollan.

– Eftersom det fortfarande är minusgrader i vägarna finns det stor risk för ishalka under dagen och natten. Var försiktiga på vägarna, uppmanar Moa Hellberg, meterolog på SMHI.

LÄS MER: Göteborgs väderrekord sedan 2010

Ovanligt varmt

Slask, regn och halka väntar alltså stora delar av Göteborg under torsdagen men till helgen stiger temperaturerna och det kan bli ovanligt varmt.

– På lördag kan vi få solglimtar och 5-7 plusgrader. Ovanligt varmt för årstiden, säger Moa Hellberg.

Hur länge värmen håller i sig är i nuläget oklart.

– Det finns en del indikationer på att kalluften kommer tillbaka men det finns också indikationer på att det fortsatt kommer att bli mildare väder, säger Moa Hallberg.

LÄS MER: Så är isläget i Göteborgsområdet

Största försiktighet på isarna

Många göteborgare har lockats ut på isarna i och runt Göteborg den senaste tiden. Men det finns stora risker med de stigande temperaturerna som väntas i hela södra Sverige, enligt Jan Insulander på Issäkerhetsrådet.

– För två år sedan inträffade ett par dödsolyckor på grund av just en sådan här situation med långvarig kyla och fina isar som plötsligt blir uppvärmda. Upp emot tvåsiffrig värme är inte bra för isen helt enkelt. Även om det inte tär så mycket på tjockleken så blir den svagare, säger Jan Insulander.

Varningar om svag is i Göteborgsområdet kommer att skickas ut under fredagen.

– Vi har tänkt gå ut med ett pressmeddelande om det här imorgon där vi uppmanar till största försiktighet. Är man inte riktigt van och kunnig ska man nog hålla sig helt borta från isarna i helgen, uppmanar Jan Insulander.

LÄS MER: Så tar du dig upp ur en isvak

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.