Regnbågsparaden i bilder

ANNONS
|

– Man säger att bakom regnbågen hittar man en skatt. En skatt för kärlek, demokrati och allas lika värde, sade Soraya Post, EU-parlamentariker och fick det största gensvaret från publiken när hon talade på Götaplatsen innan paraden, tillsammans med bland andra integrationsminister Erik Ullenhag och komikern Jesper Odelberg.

Jublet för Post utmanades endast av vrålen och applåderna från åskådarna och paraddeltagare som samlats i tusentals kring Poseidon när Mona Sahlin talade om Sverigedemokraterna.

– Makten har bestämt om vad som är normalt - vit, hetero, man. Jag är hellre onormal med er än normal med Jimmie Åkesson.

Nästan alla riksdagspartier fanns representerande i paraden, som avgick klockan 14.00 från Götaplatsen. Som vanligt var paraden en gemenskap av färger, musik, banderoller och människor. En massiv manifestation för mänskliga rättigheter och allas lika värde, enligt arrangörerna.

ANNONS

Regnbågsparaden 2014 är det största i festivalens historia. 94 ekipage var anmälda, 27 fler än förra året. Hela festivalveckan har kantats av rekord. Flest antal besökare, flest antal utlånade flaggor och avslutningsvis den längsta paraden.

– Det kändes viktigt att gå med för att visa vad jag står för och vill stå upp. Speciellt när krafter som står för något helt annat hörs alltmer, inte minst ute i Europa, säger Johanna Sjöberg, som gick i tåget för första gången.

Några regnstänk kunde inte förminska stämningen i paraden utan tåget svarade i stället med att dansa och jubla ännu högre längs Avenyn, som det fyllde till bredden. Spetsen hade sedan länge svängt av mot Trädgårdsföreningen, där allsång och avslutningstal väntade, långt innan de sista grupperna ens kommit iväg från Götaplatsen. Det var exakt så vackert som det brukar vara, bara större än någonsin.

– Jag blir så otroligt varm och glad och varm igen när jag ser denna uppslutning, säger Mirjam som gick i slutet på paraden.

ANNONS