Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Regnbågskupp mot kommunhuset

Ingången till Öckerös kommunhus utsattes under nationaldagen för en flaggningskupp i regnbågens färger. Det var Liberala ungdomsförbundet i Väst som dränkte skärgårdskommunens högsäte med Prideflaggor eftersom kommunen röstat emot att flagga under West Pride.

Den 26 maj röstade Öckeröalliansen (KD, Liberalerna och Moderaterna) med stöd från Sverigedemokraterna ned förslaget att flagga med regnbågens färger under den västsvenska Pridefestivalen. Siffrorna slutade på 20-17 efter en diskussion i fullmäktige med mycket känslor och brandtal. LUF Väst har förståelse för att alla kommuner måste ta formella beslut om olika riktlinjer såsom flaggpolicies, men resultatet förvånade ungdomsförbundet.

– Flaggpolicies är ganska gamla i många kommuner så det är inte så konstigt att man inte har Prideflaggning. Men nu när det togs upp och man röstade ned förslaget med hänvisning till att man då måste flagga för föreningar och dylikt tog vi saken i egna händer, säger LUF Västs ordförande Marcus Nilsen.

LÄS OCKSÅ: Öckerö säger nej till regnbågsflagga


Över ett dussin medlemmar i Liberala ungdomsförbundet deltog i aktionen där 75 stycken flaggor placerades ut vid ingången till Öckerös kommunhus. 50 regnbågsflaggor och 25 svenska. Dessutom skrev de "Kärleken är liberal" och "Kärleken är Öckerö" med kritfärg på engelska. Nilsen understryker att Prideflaggan symboliserar mer än vad exempelvis en förening gör.

– Den symboliserar mänskliga rättigheter, det är det Pride handlar om. Pride visar att hbtq-personer inte är annorlunda än andra. Det är en manifestation för att mänskliga rättigheter ska få en naturlig plats i Sverige. Det har hbtq-personer tyvärr inte idag. De är fortfarande mariginaliserade i olika grad, menar LUF Västs ordförande.


En kommun som Öckerö är praktexemplet på varför Pridefestivaler fortfarande behövs, menar Nilsen. Dessa kommuner är fortfarande det man skulle kunna kalla "problemområden" i sammanhanget.

– I mindre kommuner och städer är det svårt för hbtq-personer att komma ut. Att vara gay eller trans är fortfarande stigmatiserat i det lilla samhället. Därför har kommuner en uppgift att inkludera dessa medborgare också. Detta är något man måste bejaka, säger Marcus Nilsen.


West Pride riktar sig främst till hbtq-­personer i Göteborg och Västra Götalandsregionen, men även till en bredare allmänhet nationellt och internationellt. Att festivalen är helt gratis gör att vem som helst kan delta utan att begränsas av ekonomiska förutsättningar. Detta står i skarp kontrast till Stockholm Pride. För att komma in på huvudstadens festivalområde får man betala 800 kronor för en vuxenbiljett.

– Många kommuner väljer att delta i pride, arrangera egna pridefestivaler eller hänga på West Pride just för att man vill visa sina medborgare att man kämpar för deras rättigheter, menar Nilsen.

Nu är Öckerös beslut klubbat för årets festival. Därför menar LUF Väst att flaggaktionen är framåtsyftande.

– Vi vill få igång en debatt så att Öckerö kommun ändrar sin flaggpolicy till nästa år. Om inte kommuner i Västsverige tar sitt ansvar att flagga för hbtq-personer så får vi ta över det här ansvaret och göra aktioner mot Öckerö eller andra som beter sig på samma sätt, säger Nilsen.


Ert moderparti var med och röstade ned förslaget om Prideflaggning i Öckerö kommun, hur ser ni på det?

– Vi tycker inte det är bra. Jag vill däremot understryka att två ledamöter valde att inte rösta för förbudet utan lade ner sina röster, medan två röstade emot. Nu har Liberalerna på Öckerö haft ett möte där man diskuterat och kommit fram till att man gjort fel. Skulle man ha en ny omröstning skulle L rösta för att flagga under West Pride, berättar Marcus Nilsen.

Skulle Liberalernas fyra ledamöter i Öckerös kommunfullmäktige röstat för flaggning under West Pride skulle resultatet blivit 18-21 med en majoritet för flaggning. Istället för 20 röster emot och 17 för, där alltså två röster från liberalernas sida lades ned. Men att Liberalerna på Öckerö nu ändrat inställning stämmer enligt ledamoten Göran Ohlsson (L) inte.

– Vi har haft ett gruppmöte där vi ska överlägga hur vi ska göra med frågan fortsättningsvis. Vi är överens om att vi inte är överens men måste komma fram till hur vi ska göra framöver, säger Göran Ohlsson (L).


Så ni har inte kommit fram till att ni är för flaggning under West Pride?

– Nej, det kan jag inte uttala mig om hur en sådan omröstning skulle gå idag. Frågan är inte färdigdiskuterad, avslutar Göran Ohlsson (L).

West Pride inleds under tisdagen med två programpunkter. Men den officiella invigningen hålls i Bältesspännarparken under onsdagen. Trots bortfallet i Öckerö kommun satsar West Pride på att vara Göteborgs färggladaste festival med över 500 regnbågsflaggor runt om i staden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.