Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linje 11, som i motsatt riktning går ut till Saltholmen och färjeläget väntas ha många passagerare i helgen. Därför har Västtrafik även förlängt linje 9 hela vägen ut till Saltholmen.  Bild: Olof Ohlsson
Linje 11, som i motsatt riktning går ut till Saltholmen och färjeläget väntas ha många passagerare i helgen. Därför har Västtrafik även förlängt linje 9 hela vägen ut till Saltholmen. Bild: Olof Ohlsson

Regionens vädjan inför värmeböljan: ”Tänk till”

Under torsdagen skärpte Folkhälsomyndigheten rådet om att undvika onödiga resor med kollektivtrafiken. Samtidigt väntas sol och temperaturer uppemot 27 grader i helgen. Skärgårdstörstande göteborgare uppmanas respektera råden.
– Man kan bli nekad att åka med båten på färjeläget, säger Mette Ramquist på Västtrafik.

Sommaren är igång och under morgondagen, lördag, väntas temperaturer uppemot 27 grader enligt SMHI.

– Vi har två soliga dagar framför oss. På lördag blir det dryga 25-27 grader och stackmoln under dagen. Det soliga och varma vädret håller i sig fram till söndagen då temperaturen förväntas landa på 24-25 grader, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Medan det varma vädret väntas locka stora folksamlingar till skärgården, kvarstår Folkhälsomyndighetens rekommendationen att hålla distans till andra. Under torsdagen skärptes dessutom rådet att undvika onödiga resor med kollektivtrafiken.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren: Undvik att åka ut till skärgården

Hur man ska hindra folk från att vallfärda till skärgården finns det på Västra Götalandsregionens pressträff under fredagen inget rakt svar på. Däremot fastslår Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör:

– Det allra viktigaste är att hålla distans. Är det en full buss eller båt tycker inte jag att man ska gå på, säger hon.

Hälften så många resenärer släpps på färjorna

För att förhindra trängsel i kollektivtrafiken har Västtrafik vidtagit en rad åtgärder i sommartabellen som startar 15 juni. Bland annat förlängs linje 9 hela vägen till Saltholmen. Sedan 1 juni har man även förstärkt med två extra båtar i färjetrafiken.

– Men det beror på att platskapaciteten är mindre än vanligt eftersom vi tar emot hälften så många i båttrafiken. Man kan även bli nekad att åka med på färjeläget, säger Mette Ramquist på Västtrafik och fortsätter:

– Vi ser därför en ökad risk för trängsel vid färjelägen. Vi vill således be alla våra resenärer att undvika onödiga resor.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Tidigare i veckan uppmanade smittskyddsläkare Leif Dotevall människor att inte åka ut till skärgården. Vid fredagens pressträff fick smittskyddsläkare Thomas Wahlberg frågan om detta fortfarande gäller:

– Vi ska tänka till, vart är jag på väg, vart ska jag resa, behöver jag göra det här resan? Det är ju inte förbjudet att åka, men det gäller att göra detta på ett klokt sätt och hålla avstånd, säger Thomas Wahlberg.

LÄS MER: Trängsel i värmen: "Påverkar hur många som kommer att dö"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.