Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regionen vill bjuda in den Socialdemokratiska ledningen till ökad samverkan om brist på vårdplatser. Något de redan har, menar kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson.

Regionen vill ha samtal om brist på vårdplatser

Sahlgrenskas brist på vårdplatser beror på att många patienter ligger kvar på sjukhuset för länge. Det menar regionstyrelsen, som nu bjuder in den Socialdemokratiska ledningen till ett samtal om vården.

Ett stort antal färdigbehandlade patienter som borde skrivas ut blir kvar på sjukhus i onödan, eftersom kommunen inte klarar av ta hem dem. Det är anledningen till den stora bristen på vårdplatser på Sahlgrenska universitetssjukhuset, menar regionstyrelsen. 
Nu bjuder de in kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) samt kommunalrådet Daniel Bernmar (V) till en öppen diskussion kring vårdplatsproblemen i Göteborg. 
– Kommunens svårigheter att ta emot sina patienter skapar stora problem för SU och försvårar vårdplatssituationen. Jag tror att lösningen är en samverkan mellan oss och kommunen. Vi behöver göra mycket mera tillsammans, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Såhär svarar de 15 politikerna i regionstyrelsen på GP:s enkät om vården

Är för ökar samverkan
Ann-Sofie Hermansson (S) säger att hon absolut är för en ökad samverkan, även om kommunpolitiker och regionledningen redan ses och arbetar kontinuerligt med sjukvårdsfrågor.
– Jag träffar gärna Johnny Magnusson och pratar om de här frågorna ytterligare, om det är något de önskar. Vi träffas redan regelbundet och det brukar vara bra möten så det är klart att vi ska fortsätta med det, säger hon.
Samtidigt påpekarAnn-Sofie Hermansson att Göteborgs kommun har en relativt liten del i den svåra vårdsituationen.
– Det stora problemet är att vårdplatserna har minskat de senaste tre åren. Jag vill inte skylla ifrån mig, det är klart att vi också kan bli bättre och det jobbar vi med hela tiden, men det finns också ett problem på andra sidan. 

LÄS MER: Sjuksköterskor: "Sluta skyll ifrån er"

Regionen är högst ansvariga för vården och den sitter bland annat på ett stort ekonomiskt överskott, menar Ann-Sofie Hermansson.
– Vi jobbar hela tiden för att göteborgarna ska kunna komma hem snabbare från sjukhusen. Det problemet är jag ödmjuk inför och angelägen om att lösa, så det är klart vi ska fortsätta samverka, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.