Per Sikora är  provtagningssamordnare i Västra Götaland.
Per Sikora är provtagningssamordnare i Västra Götaland.

Regionen: Sluta testa er flera gånger för covid-19

Under onsdagen rapporterades det om att flera regioner i Sverige vädjar till människor att inte testa sig för covid-19 upprepade gånger, och det gäller även i Västra Götaland.
– Vi har aldrig sagt att man ska testa sig två gånger om man har haft covid-19 utan det verkar vara vissa arbetsgivare som krävt det utan att fråga någon. Det är snarare tvärtom, säger Per Sikora, som är provtagningssamordnare i Västra Götaland.

ANNONS
|

Sveriges Radio rapporterade under onsdagen att flera regioner vädjar till allmänheten att inte testa sig flera gånger för covid-19 om man redan har konstaterats bära på smittan.

– Det är fullständigt värdelöst att testa sig igen inom sex månader om man har haft konstaterad covid-19. Det ska du inte göra, säger Per Sikora.

LÄS MER: Vården: Covidsmittade testar sig i onödan

Han säger att människor som har haft konstaterad covid-19 kan uppvisa spår av covid-19 vid testning även när de är friska och inte längre smittsamma.

Provtillfällen tas upp i onödan

Det främsta problemet med att många testar sig flera gånger är att det belastar vårdcentraler och smittspårningen i onödan och kan påverka deras arbete.

ANNONS

– Det kan leda till att smittskyddet kanske inte hinner spåra i den mån de bör kunna, och att du tar upp provtillfällen för människor som faktiskt måste testa sig. Om man testar sig flera gånger så behöver processen med smittspårning dras igång på nytt även om den redan har gjorts vilket kan bromsa annan smittspårning.

Det är ett onödigt tryck, ett missbruk av provtagningskapacitet.

Han säger att det inte finns några fördelar alls med att testa sig flera gånger om det redan har konstaterats att man har haft covid-19 inom de närmaste sex månaderna.

– Det är ett onödigt tryck, ett missbruk av provtagningskapacitet.

Det enda undantaget skulle vara om man misstänkt ha varit utsatt för den brasilianska eller brittiska mutationen.

Testa vid symptom

– Men då uppmanar vi människor att testa sig igen så det är inget man själv behöver bedöma, säger Per Sikora.

Testningen ska ju vara lättillgänglig för dem som faktiskt har ett behov av den.

Per Sikora vill vara tydlig med att de aldrig har gått ut med någon uppmaning till arbetsgivare att det vore en fördel att testa sig flera gånger.

– Det är inget som vi har sagt att man ska göra, det verkar vara något som vissa arbetsgivare har krävt utan att fråga någon. Vår inställning är att man inte ska testa sig fler gånger, om det inte är så att man har testat negativt för covid-19 och sedan blir sjuk igen då.

ANNONS

Han säger att problemet inte främst är att människor testar sig flera gånger, utan att de som har varit sjuka i covid-19 testar sig igen tidigare än sex månader efter att de varit sjuka.

– Det finns de som kanske legitimt måste testa sig många gånger, om man blir förkyld flera gånger men inte har haft covid-19. Testningen ska ju vara lättillgänglig för dem som faktiskt har ett behov av den, och den kapaciteten ska finnas. Känner man sig sjuk så ska man testa sig, och man ska inte vänta på att man blir riktigt sjuk innan man testar sig.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS