Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Västra Götalandsregionen uppmanar nu anställda att göra allt för att undvika smittspridning på jobbet. Bilden är tagen på en intensivvårdsavdelning tidigare under pandemin. Bild: Olof Ohlsson
Västra Götalandsregionen uppmanar nu anställda att göra allt för att undvika smittspridning på jobbet. Bilden är tagen på en intensivvårdsavdelning tidigare under pandemin. Bild: Olof Ohlsson

Regionen kräver skärpning efter smittspridning bland personal

Västra Götalandsregionen går nu ut med skarpa uppmaningar till vårdpersonal för att säkerställa att rekommendationer om avstånd och handhygien följs ordentligt. Detta efter flera utbrott av covid-19 till följd av smittspridning på arbetsplatsen.
– Det har förekommit på åtminstone alla fyra stora sjukhus, säger Ingemar Qvarfordt, medicinsk rådgivare på koncernkontoret.

Det nyhetsbrev som gick ut till anställda inom regionen under fredagen uppmanar alla att göra mer för att förhindra spridning av covid-19 mellan vård- och omsorgspersonal. Bakgrunden är att det de ”senaste veckorna har det förekommit flera anhopningar av fall av covid-19 bland personal orsakad av smittspridning mellan anställda på arbetsplatsen”.

– Vi har haft anhopningar av fall bland personal på enskilda enheter som varit såpass stora att vi inte kan se att det kan förklaras på annat sätt än att det skett smittspridning mellan personal på arbetsplatsen, säger Ingemar Qvarfordt.

LÄS MER: Corona ett stort arbetsmiljöproblem – anmälningarna ökar om smittan

En risk för patienter

– Och eftersom det både kan utgöra en risk för patienter, men också göra att många är borta från arbetet, så har vi med det här nyhetsbrevet velat lyfta fram att det är jätteviktigt att man beter sig på det sätt vi skriver precis överallt och alltid.

I nyhetsbrevet understryker man med kursiv stil att alla chefer måste säkerställa att alla medarbetare följer alla rekommendationer och förhållningsregler. Avstånd och handhygien nämns särskilt.

Nyhetsbrevet är ganska skarpt skrivet, upplever ni att det tagits på för lite allvar hittills?

– Vi vet att det är svårt när man arbetar nära varandra, som man måste göra i sjukvården, men jag håller med dig om att det är skarpt skrivet – och det är ju för att vi vill att man ska reagera lite och tänka till. Eftersom vi haft smittspridning mellan personal så kan man nog göra mer, därav rubriken i nyhetsbrevet.

Bild: Västra Götalandsregionen
Bild: Västra Götalandsregionen

”Vård förutsätter nära kontakt”

Ni som organisation kan mest om detta och det är ni som blir drabbade om för många blir sjuka samtidigt – borde ni inte vara bäst på att skydda er?

– Det kan man tycka, men vård och omsorg förutsätter nära kontakt mellan människor. Jag skulle säga att det är extra svårt inom vård och omsorg att lyckas till hundra procent med avstånd. Man måste vara nära när man utför vårdåtgärder. I den här alldeles exceptionella situation vi har handlar det om att ha medvetenhet hela tiden om det man gör i varje ögonblick. Och det är inte alltid lätt att åstadkomma.

LÄS MER: Färre inspektioner under corona – så smittar viruset på jobbet

Signaler om nära kontakter

Men en arbetsdag består av mer än bara vårdsituationen och GP har under pandemin fått signaler från olika håll om trängsel i fikarum och lunchmatsalar på olika sjukhus och vårdinrättningar. På Sahlgrenskas Instagramkonto syns också färska inlägg som visar personal tätt intill varandra i andra sammanhang än redan vårdsituationer.

– Du kan säkert hitta bildbevis på att så skett och det är också en förklaring till att vi fått smittspridning mellan personal. Vi har också tagit emot sådana signaler, även från smittskyddsenheten, säger Ingemar Qvarfordt.

Han konstaterar att den typen av beteende ökar risken för smittspridning.

– Det kan vara så att man är bättre på att tänka på avstånd, handhygien och sådant i sitt praktiska vårdarbete än när man har rast. Personal brukar vara väldigt medveten om att skydda patienter, men i det här fallet handlar det om att skydda sig själv. Det är precis det som är syftet med nyhetsbrevet också, att öka medvetenheten också i dessa miljöer.

LÄS MER: Professor: ”Coronaviruset tycks sprida sig snabbare över stan”

LÄS MER: Smittskyddsläkaren vädjar om Black Friday: ”Avstå från det här”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.