Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan tidigare står det klart att fas två av vaccinationerna försenas. Nu visar det sig att även fas ett drabbas. Bild: Olof Ohlson (Arkiv)
Sedan tidigare står det klart att fas två av vaccinationerna försenas. Nu visar det sig att även fas ett drabbas. Bild: Olof Ohlson (Arkiv)

Regionen dementerar: Vaccinering inom hemtjänst stoppas inte

Under tisdagsförmiddagen rapporterade SVT Väst att Västra Götalandsregionen pausar vaccinationen av de äldre med hemtjänst som ännu inte har fått sin första dos.
Detta dementerades senare av regionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Enligt SVT Väst hade Västra Götalandsregionen beslutat att pausa vaccinationen av äldre med hemtjänst som ännu inte fått sin första dos. I stället skulle de som redan fått sin första dos prioriteras så att de kan få sin andra dos. Prioriteringen sker på grund av de försenade vaccinleveranserna från Pfizer-Biontech och tidsintervallet mellan första och andra dosen.

Senare under dagen gick regionen ut med en dementi.

– Till personer inom hemtjänsten ger vi nu deras första dos i snabbast möjliga takt som tillgången på vaccin tillåter, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

På sin hemsida skriver dock VGR: ”Västra Götalandsregionen tvingas [...] prioritera dos 2 till de enheter som vaccinerat med dos 1 före beställningar av dos 1.”

GP har sökt Kristine Rygge för ett klargörande, men hon hälsar via sin presskontakt att hon inte är tillgänglig i dag.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att den andra dosen ska tas inom tre veckor. Rätt är att den ska tas efter minst tre veckor.

LÄS MER: Forskare oroliga över brasilianska virus-varianten

LÄS MER: Oro i Europa efter ny varning om vaccinbrist

Fakta: Vem vaccineras när?

Fas 1

I en första fas vaccineras de som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen. Även personal inom omsorg och hälso- och sjukvård som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna grupp.

Fas 2

I den andra fasen, som väntas kunna komma igång i februari 2021, rekommenderas vaccination av:

Övriga personer som är 70 år och äldre. De äldsta vaccineras först.

Personer som är 18 år och äldre och som får insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Detta gäller även personer som är 18 år och äldre och som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken.

Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Fas 3

I denna fas kan vaccination erbjudas till övriga vuxna personer som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp. Arbetet med att specificera dessa riskgrupper pågår.

Fas 4

I den avslutande fasen kan vaccination erbjudas till övriga vuxna personer som inte tillhör en riskgrupp.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.