Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges skolminister Lina Axelsson Kihlblom.  Bild: Anna Tärnhuvud
Sveriges skolminister Lina Axelsson Kihlblom. Bild: Anna Tärnhuvud

Regeringen skärper krav på religiösa friskolor

Extremistiska åsikter i sociala medier ska kunna användas i prövningen av religiösa friskolor, enligt ett förslag från regeringen.
Samtidigt förbereder regeringen ett förslag som innebär totalstopp för nya religiösa friskolor.
– Det är viktigt att vi tar det steg för steg, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom.

Regeringen har fattat ett beslut om en lagrådsremiss som handlar om tydligare krav och skärpta regler för religiösa friskolor, förskolor och fritidshem.

Regeringen vill införa något man kallar för demokrativillkor, som ska hindra oseriösa aktörer från att driva och etablera skolverksamhet. Det innebär bland annat att Skolinspektionen och kommunerna ska få nya verktyg i prövningsprocessen för den som vill starta en ny skola eller redan driver en skola.

– Tillståndsmyndigheterna saknar idag uppgifter om brott som rör exempelvis terrorism. Vi föreslår nu att de ska få tillgång till fler uppgifter från belastningsregistret vid en ägar- och ledningsprövning, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

Skärper kraven

Detta innebär även att extremistiska åsikter i sociala medier kan användas vid en ägar- och ledningsprövning, det vill säga processen när en ny huvudman ansöker om att få starta en verksamhet.

Lagförslaget innebär också att huvudmän får ett tydligare krav på sig att anmäla vilken religiös inriktning som exempelvis skolan har.

– Det kommer bli tydligare krav på den som ansöker om att bli huvudman, om utbildningen anses ha konfessionell inriktning. Befintliga huvudmän ska också anmäla det till tillsynsmyndigheten för att få fortsätta göra det, säger hon.

Regeringen vill också förtydliga vilket utrymme som finns för konfessionella inslag i undervisningen så att det blir tydligare för både huvudmän och vårdnadshavare. Samtidigt ska det finnas ett alternativ på annan aktivitet för de barn eller elever som inte vill delta i det religiösa inslaget.

Förslag om totalstopp på gång

Regeringen lägger dock inte fram ett förslag om ett totalstopp för etablering av religiösa friskolor. Men enligt Lina Axelsson Kihlblom bereds just nu ett sådant förslag i regeringskansliet.

– Regeringen avser att presentera ett förslag om etableringsstopp för konfessionella skolor. Det är ingen hemlighet att mitt parti vill se ett förbud mot konfessionella skolor, säger hon.

Samtidigt kan Lina Axelsson Kihlblom inte svara på när ett sådant förslag läggs fram.

– Jag tycker det är viktigt att vi tar det steg för steg. Det är viktigt att vi så snabbt som möjligt tar tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan och framförallt när vi ser avarter där ute som inte är önskvärda, säger hon.

I dag finns det inte majoritet för ett etableringsstopp av religiösa friskolor i riksdagen.

LÄS MER: Nya skolministern lägger skuld för skjutningar på Reinfeldts regering

LÄS MER: Römosseskolans stängningsbeslut upphävs

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.