Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu kräver oppositionspartierna i Göteborg att regeringen vidtar åtgärder för att lösa frågan. Bild: Stefan Berg/Jonas Lindstedt 

"Regeringen måste ingripa i hamnkonflikten"

Oppositionspartierna i Göteborg kräver nu att regeringen tar ansvar för att lösa konflikten i Göteborgs hamn.

Som GP tidigare har berättat i flera artiklar pågår en långvarig konflikt mellan Hamnarbetarförbundets avdelning 4 och Göteborgs Hamn.
Nu kräver oppositionspartierna Göteborg att regeringen vidtar åtgärder för att lösa frågan. 

- Denna destruktiva konflikt hotar svenska företag och jobb och måste få ett slut. Jag förväntar mig att regeringen nu ingriper. Det är inte rimligt att tillgången till väsentlig infrastruktur blockeras av ett oansvarigt fackförbund, säger Jonas Ransgård (M).

- Det här är en konflikt som pågått fram och tillbaka i snart 30 år. Jag har själv jobbat i branschen och vet vilka oerhörda konsekvenser det får för svensk import och export. Vi har markerat tidigare, nu är det hög tid att regeringen sätter ned foten, säger Helene Odenjung (L).

- Situationen är ohållbar. Här har arbetsgivaren ett kollektivavtal som man följer. Men trots detta kan Hamnarbetarförbundet stänga verksamheten. Det är uppenbart att det finns en lucka i konfliktreglerna som regeringen måste ta tag i, säger David Lega (KD).

Alliansen vill att reglerna för strejkrätt snarast andras. De tre lokala partierna vill ha en proportionalitetsprincip för att förhindra att stridsåtgärder vållar motpart och tredje man orimliga kostnader. Vidare måste respekten för arbetsfred förstärkas så fredsplikt måste råda på arbetsplatser där det finns kollektivavtal. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.