Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Razzia på marknad i Göteborg – 10 personer omhändertagna

Polisen och gränspolisen genomförde en gemensam räd mot Kvibergs marknad i Göteborg under lördagen. Totalt omhändertogs eller greps över ett dussin personer. Merparten är nu misstänkta för brott mot utlänningslagen. – Det är personer som av olika anledningar ska avvisas, utvisas eller föras till Migrationsverket, säger polisens pressinformatör i Väst, Peter Adlersson till GP.

Ett stort antal poliser och gränspoliser ska ha deltagit i den riktade insatsen mot Kvibergs marknad under lördagen. Såväl uniformerade som civilklädda poliser ska ha medverkat vid razzian, enligt uppgifter till GP.

– Tio personer är omhändertagna misstänkta för brott mot utlänningslagen. Det betyder att de av olika anledningar ska avvisas, utvisas eller föras till Migrationsverket, bekräftar polisens pressinformatör i Väst, Peter Adlersson.

Riktades insatsen mot säljare och annan personal på marknaden?

– Tre av de omhändertagna arbetade där och sju var besökare.

 

Tre gripna misstänkta för andra brott

Razzian riktades inte bara mot personer som misstänks ha brutit mot utlänningslagen. Polisen kontrollerade vilka som jobbade där och vad som såldes på marknaden.

– Två personer har gripits för häleri. De misstänks alltså för att ha sålt stöldgods. Deras varor hade butiksförpackningar så man såg väldigt tydligt att de stulits från affärer. Sen var det en person som rapporterades för brott mot läkemedelslagen eftersom den hade receptbelagd medicin till försäljning, berättar Peter Adlersson.

Polisen har genomfört kontroller på marknaden vid tidigare tillfällen också. Deras förhoppning är att tillslagen ska leda till att brottsligheten upphör där.

– Man vet inte vad som finns under bänkarna där. Därför är det bra att det görs kontroller, nu har vi ju kunnat konstatera att det begås olagligheter där, resonerar Adlersson.


 

"Förolämpande att bli behandlad som kriminell"

GP:s läsare Tore Sten var på marknaden när razzian genomfördes. Han blev till en början rädd när han såg det han beskriver som ett stort antal poliser.

– Min första tanke var: ”Hoppas att det inte är ett försök till terrorattentat!" Det tänkte jag med tanke på de högerextrema personer som gripits misstänkta för flera olika bombattacker den senaste tiden, säger Tore Sten.

Efter att den initiala chocken lagt sig började Tore Sten observera vad poliserna faktiskt gjorde. Han beskriver deras agerande som utstuderat och systematiskt.

– Det var både civilklädda och uniformerade poliser där. Jag noterade att de enbart kontrollerade mörkhyade personer.

Något som Peter Adlersson, polisens presstalesman, bemöter.

– Det ska ju finnas en konkret misstanke i grunden för att man ska kunna genomföra de inre utlänningskontrollerna, exempelvis att någon vistas olagligt i landet. Då har vi full rätt att göra sådana kontroller.

Tore Sten är själv norsk medborgare. Han tyckte att polisens urval var diskriminerande.

– Mig var det ingen som kontrollerade och frågade om pass fastän jag är utlänning, menar Tore Sten.

Så tillägger han:

– Så länge det inte finns konkreta brottsmisstankar tycker jag att det är hemskt att man kontrollerar folk. Jag såg när de förhörde en man precis utanför byggnaden. Han var inte ens försäljare. Jag kan förstå att man kollar säljarna, men när man går där som kund är det förolämpande att bli behandlad som att man vore kriminell. Jag tycker att det är fruktansvärt, avslutar Tore Sten.

 

Polisen: "Vi har full rätt att göra sådana kontroller"

GP har sökt ett antal ansvariga personer både hos lokalpolisen och hos gränspolisen för att få reda på mer om tillslaget. Ingen ansvarig gick emellertid att nå. Pressinformatören menar att det som utomstående kan vara svårt att få en komplett bild av hur polisen faktiskt arbetar.

– Det ska ju finnas en konkret misstanke i grunden för att man ska kunna genomföra de inre utlänningskontrollerna, exempelvis att någon vistas olagligt i landet. Då har vi full rätt att göra sådana kontroller.

Så understryker han:

– Det kan ju röra sig om brott mot utlänningslagen. Idag var det alltså totalt 10 personer som omhändertogs enligt den. Så det var ju befogat att genomföra kontrollerna där, avslutar polisens pressinformatör i Väst, Peter Adlersson.

 

Vet du mer? Var du på plats? Kontakta GP

Via mejl: [email protected]

Telefon: 031-17 20 10 / 031-17 20 10

MMS/SMS: 720 10

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.