Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Rasrisk vid brobygge orsakade kaos och totalstopp

En unik djurbro som byggs över E6 riskerade att rasa vilket orsakade totalstopp på motorvägen och kaos i trafiken. På fredagsmorgonen öppnades den dock för trafik igen. - Vägen är nu öppen i båda riktningarna, säger Lennart Hellsing på Trafikverket.

Under torsdagsmorgonen meddelade Trafikverket att det var stopp på E6 i båda riktningarna mellan Kungsbacka norra och Sandsjöbacka. Det hela berodde på ett missöde i bygget av den så kallade ekodukten på platsen - en djurbro för att knyta ihop ekosystemen på båda sidorna av vägen.

Under onsdagsnattens arbete med att gjuta överbyggnaden på den första etappen av bron upptäckte man problem med konstruktionen.
– På småtimmarna hördes ett ljud av stöttor under formställningen som knäcktes. Vi bestämde oss för att se över det hela och lyssna vidare och det fortsatte att knäppa längs formställningen. Då tog vi beslut att stänga av E6:an utifall att något skulle hända, säger Kristina Balot, projektledare för ekodukten vid Trafikverket.

Risk för dominoeffekt

Hon utvecklar:
– Två stöttor knäcktes och det kan leda till att belastningen på övriga stöttor blir för stor och då kan det plötsligt knäckas fler. Då riskerar det att uppstå en dominoeffekt och då kan bro ge sig.
– Om bron börjar svaja så kan delar av den här betongkonstruktionen falla ut mot E6:an. Eftersom vi inte kan garantera att det inte kan hända så tog vi beslut att stänga vägen.

Oklart vad som hänt

Exakt hur missödet uppstod, vem som bär ansvaret för det inträffade och vad det kommer kosta att åtgärda kan man inte svara på i nuläget.
– Eftersom vi inte vet anledningen till varför stöttorna knäcktes kan jag inte svara på det, men den bästa och snabbaste lösningen är att riva så mycket som möjligt som är i närheten av vägen så att vi kan säkerställa framkomligheten på E6:an, säger Balot.

Trafikverket kommer nu att utreda exakt vad som gått snett. Den på förhand beräknade kostnaden för brobygget uppgår till 55-60 miljoner kronor.

Inledningsvis informerades det om att E6:an skulle vara avstängd i långt över ett dygn - minst.
Men redan vid sextiden på fredagsmorgonen släpptes trafiken på igen:
- Den öppnades norrut först, men är nu öppen i båda riktningarna, säger Lennart Hellsing, pressinformatör på Trafikverket.

Därför är bron unik

På platsen byggs en så kallad ekodukt som ska göra det möjligt för djur att ta sig över den stora motorvägen på ett tryggt sätt. Det som gör det här bygget unikt är att det är den enda som byggs över en befintlig och trafikerad väg. 

LÄS MER: Byggstart för unik djurbro

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.