Rapport efter polismordet visar stora brister

Stadens haverikommission efter polismordet är klar och den pekar på stora kunskapsbrister och brister i samarbetet mellan skola, polis och socialtjänst.
– Det är bra att få det svart på vitt, så att vi inom politiken kan agera, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP), som tog initiativ till rapporten.

ANNONS

Förra sommaren mördades en polis i tjänst i Biskopsgården. Gärningsmannen hade sedan flera år funnits i polisens radar och hans mamma hade under lång tid försökt få hjälp av socialtjänsten, för att komma tillrätta med hans beteende.

Efter att ha läst i GP om mammans kamp tog Miljöpartiets kommunalråd Karin Pleijel initiativ till en haverikommission för att kartlägga hur samhället brister och hitta ett bättre arbetssätt.

– Rapporten pekar på tydliga brister i kommunen som måste åtgärdas. För låg kunskapsnivå när det gäller gängkriminalitet, för dåligt samarbete och bristande resurser, säger Karin Pleijel.

Låg kompetens en förklaring

Framförallt socialtjänstens brister blir tydliga i rapporten. Ett problem som lyfts fram är att personalomsättning är hög och att det påverkar negativt. Stora resurser går åt till introduktion.

ANNONS

Det talas också om att anställda är frustrerade över komplexiteten i uppgiften. Unga, nyutbildade socionomer och lärare med kort erfarenhet rekryteras ofta till tjänster i de utsatta områdena och får alltför snabbt ansvar för mycket svåra arbetsuppgifter. Det är heller inte ovanligt att medarbetarna blir hotade.

Det framkommer också att man upplever att toleransnivån för normbrytande beteende är för hög, vilket leder till att insatser sätts in för sent. Personal som arbetar i dessa områden acceptera en nivå av problematik man inte gjorts i andra delar av staden.

Ingen tid för samverkan

En annan brist är att det inte finns tid för samarbete och samverkan myndigheterna emellan. Det leder till att det tar längre tid än nödvändigt innan åtgärder sätts in.

– Det är väl ett generellt samhällsfenomen att vårt samhälle är byggt i stuprör och när de bli alltför slimmade så missar man att se människan. Vi behöver en bredd i kompetens så att man kan se utanför sin sfär, säger Karin Pleijel.

Från polisen sida framkommer en frustration över att anmälningar de skickar till socialtjänsten inte leder till något åtgärd. Av de totalt 1 888 aktualiseringar från polisens sida som gjordes under 2021 och där orsaken var brottslighet eller beteendeproblem ledde 813 – alltså 43 procent – till en åtgärd.

ANNONS

Spricka mellan skolan och socialen

Polisens bild är att socialtjänsten helt enkelt inte ser allvarligt på de lämnade uppgifterna. Även från skolans håll ser man att samverkan med socialtjänsten i samband med orosanmälningar inte fungerar tillräckligt bra. Ibland händer ingenting alls, andra gånger är de insatser som erbjuds inte de som behövs.

Samtidigt menar socialtjänsten att skolan ofta reagerar alldeles för sent.

Den bild facken ger är att resurserna är för knappa för att det ska gå att göra ett bra arbete riktat mot gängkriminalitet.

Karin Pleijel delar den bilden.

– Det är viktigt att lyssna på dem som jobbar vilka behov de har. Min bild är att de är hårt belastade, så de inte hinner med samarbetet med polis och skola.. Det behövs mer luft, så att det finns utrymme för samarbete. Vi måste skjuta till mer resurser. Ett polismord är ett haveri och det får aldrig ske igen.

LÄS MER:Mamman fick ingen hjälp – nu ska bristerna utredas

LÄS MER:Domen efter polismordet ligger fast – åklagaren överklagar inte

LÄS MER:Damberg vill stärka skyddet för stadens anställda

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS