Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Medlemmarna vill hellre ha Hampus Magnusson än Jonas Ransgård som förstanamn i Göteborg. Vem som kommer att toppa listan avgörs senare i höst.

Ransgård tvåa i Moderaternas provval

När medlemmarna får välja hamnar Hampus Magnusson i topp. När Moderaterna hade provval inför nästa års val kom dagens toppnamn Jonas Ransgård tvåa.

Redan inför valet för fyra år sedan toppade Hampus Magnusson provvalet. Då skilde det fyra röster och Jonas Ransgård kommenterade det med att skillnaden var "inom felmarginalen". 
Nu var det 45 rösters marginal.
– Det är ett rådgivande provval bland medlemmarna, en av flera delar som nomineringskommittén ska ta hänsyn till. Det är inte så att man markerar vem man vill ha som etta eller tvåa, utan det handlar om vilka man vill ha med, säger Jonas Ransgård. 
Hur starkt stöd upplever du att du har?
– Jag upplever att jag har ett starkt stöd och att vi har flera kandidater som har det.

Ser det som ett kvitto

Omkring 27 procent av partiets medlemmar deltog i provvalet. Hampus Magnusson som samlade flest röster tycker att resultatet är glädjande och hedrande och ser det som ett kvitto på att han gör ett bra jobb.
Siktar du på att stå överst på listan på valdagen också?
– Jag står tillförfogande där partiet vill ha mig. Mitt kall är att vi ska vinna valet i Göteborg, det är det viktiga.
Efter provvalet väntar en process där partiets valberedning ska samtala med kandidaterna för att sedan göra en samlad bedömning av hur listorna bäst ska utformas.
– Vi väger in provvalet, men det är inte avgörande, säger Lisbeth Boëthius, valberedningens ordförande.
Annat som vägs in är hur de olika kandidaterna skött sitt arbete i kommunfullmäktige, nämnder och styrelser, hur aktiva de är i kampanjarbete och vilken förmåga de har att nå ut i medier och andra kanaler.

Stör inte samarbetet

Listorna fastställs på en nomineringsstämma den 18 november, och inför det har valberedningen en avstämning med de ombud som har rösträtt på stämman. 
Lisbeth Boëthius tror inte att det kommer att bli särskilt stor diskussion om vem som ska var förstanamn. 
– Det viktiga är att vi får en bra grupp, och i slutändan är det fullmäktigegruppen som väljer gruppledare. Vem som står överst på listan betyder inte allt.
I dag har Moderaterna tre ordinarie kommunalråd – utöver Jonas Ransgård är det Maria Rydén och Kristina Tharing. Hampus Magnusson har rollen som biträdande kommunalråd.
Jonas Ransgård tror inte att samarbetet i gruppen kommer att påverkas av den konkurrenssituation som råder mellan honom och Hampus Magnusson om posten som Moderaternas toppkandidat i Göteborg.
– Det är alltid konkurrens i politiken. Det är lite det som det går ut på, men jag tycker att det funkar bra.
Provvalet till riksdagen vann riksdagsledamoten Lars Hjälmered, med David Josefsson som i dag jobbar som stadssekreterare för Moderaterna i kommunstyrelsen, tätt efter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.