Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ransgård (M): "S bryr sig inte om IT-skandalen"

Anna Johansson blir Socialdemokraternas förstanamn till partiets vallista till Riksdagen i höst. Hon tvingades lämna regeringen och posten som infrastrukturminister efter it-skandalen på Transportstyrelsen.
– Det verkar som att S inte bryr sig om det. Det är en präktig skandal, med stora risker för Sverige. Det är förvånande att de inte ser mer allvarligt på detta, säger Moderaternas gruppledare i kommunfullmäktige i Göteborg Jonas Ransgård.

Det var på söndagens årsmöte som Anna Johansson, partiordförande för distriktet, utsågs till förstanamn till Socialdemokraternas riksdagslista. Det var GT först att berätta.

Anna Johansson tvingades lämna regeringen och posten som infrastrukturminister efter it-skandalen på Transportstyrelsen, då information som kan innebära fara för rikets säkerhet blev tillgänglig för personal i utlandet som inte var säkerhetskontrollerad.

Moderaternas gruppledare i Göteborg, Jonas Ransgård, säger att han är förvånad över beslutet.

– Hon fick ju lämna regeringen eftersom hon inte hade koll på rikets säkerhet. Det här är allvarliga frågor, säger han.

Han säger att det här visar att Socialdemokraterna har en bristande koll på omvärlden.

– De förstår inte vilken förtroendeskandal det här har inneburit för landet, regeringen och för henne personligen. Det är tonlöst, skulle jag säga.

"Fullt förtroende för Johansson"

Siw Wittgren-Ahl, vice ordförande i Socialdemokraternas valkommitté i Göteborg, säger att hon och partiets medlemmar har fullt förtroende för Anna Johansson.

– Hon är partidistriktets ordförande, det här är en självklarhet för oss. Vi är glada så länge hon vill stå till förfogande. Vi har fullt förtroende för henne.

Har även väljarna det?

– Ja. Fullständigt, det tror jag.

Ser du någon risk att S tappar på detta?

– Nej, det gör jag inte.

Siw Wittergren-Ahl säger att KU-förhören får utvisa vad som har hänt.

– Jag ifrågasätter inte att hon har gjort det som ankommer henne.

Finns det ingen poäng i att vänta till saken är utredd?

– Nej. Vi gör våra listor nu. Valkommittén går på de nomineringar som har kommit in, som visar vad partimedlemmarna tycker. Anna har fullständigt förtroende av hela vår organisation i Göteborg.

Men hon ska jobba på nationell nivå. Hur ser du på risken att IT-skandalen överskuggar det hon har gjort tidigare?

– Vi kan inte föregripa KU.

Efter sin avgång sa Anna Johansson till GP att en stor del av ansvaret ligger hos den förra regeringen som outsourcade stora delar av Transportstyrelsens verksamhet.

– Jag kan inte se att jag gjort något fel, sa hon då.

Hon har också sagt att det som har hänt med Transportstyrelsen är helt oacceptabelt och att hon hade varit beredd att fortsätta arbetet, men att hon inte kunde fullgöra uppdraget efter misstroendeförklaringen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.