Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göteborgsmoderaternas gruppledare Jonas Ransgård ser på situationen med allvar: "Vi måste som ett seriöst regeringsalternativ ta ansvar för rikets säkerhet". Bild: Thomas Johansson

Ransgård (M) om Bali: "Det är allvarligt"

Ett nödvändigt beslut med anledning av rikets säkerhet, men hans ton i debatter är det inget fel på. Det anser Göteborgsmoderaternas gruppledare efter att Hanif Bali lämnar partistyrelsen.
– Det är allvarligt och jag tycker att det är bra att han tar konsekvenser av detta själv, säger Jonas Ransgård.

Det var på söndagen som riksdagsledamoten Hanif Bali (M) meddelade att han lämnar Moderaternas partistyrelse, samt att han slutar twittra.

Beskedet kom efter att DN i förra veckan uppmärksammat att Bali publicerat en mejlväxling mellan journalisten Patrik Oksanen och Utrikesdepartementet på Twitter.

I inlägget, som sedan raderades, ifrågasattes Oksanens oberoende av Bali. Det uppdagades senare att det på Utrikesdepartementet finns misstankar om att en främmande makt kan ha avlyssnat mejlväxlingen. Detta i kombination med att Bali fått tag mejlen via högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, har orsakat en rejäl kritikerstorm mot riksdagsledamoten.

Moderaterna har nu tillsatt en utredning för att reda ut händelsen.

"Vi måste ta ansvar för rikets säkerhet"

Göteborgsmoderaternas gruppledare Jonas Ransgård ser på situationen med allvar och anser att det var alldeles rätt av Hanif Bali att lämna sitt uppdrag i partistyrelsen.

– Det är allvarligt och jag tycker att det är bra att han tar konsekvenser av detta själv. Vi måste som ett seriöst regeringsalternativ ta ansvar för rikets säkerhet, säger han.

Axel Josefson, Göteborgsmoderaternas ordförande, anser att Hanif Balis agerande varit olämpligt. . Bild: Peter Trens

Även Göteborgsmoderaternas ordförande delar den uppfattningen.

– Hans agerande har verkligen varit olämpligt. Jag tycker det är bra att han har bett om ursäkt, säger Axel Josefson.

Inte första gången Bali hamnar i hetluften

Hanif Bali har vid ett flertal tidigare tillfällen hamnat i hetluften i samband med sitt twittrande. Och när partiledaren Ulf Kristersson utlyst en vuxen ton i debatten har många politiska motståndare har ofta pekat på Hanif Bali.

Jonas Ransgård ser dock inget fel på hans ton.

– Jag har ju själv en helt annan debattstil och människor talar på olika sätt, men jag tycker det är bra i grunden att vi har företrädare sin kan prata om vår politik på olika sätt. Vi i alliansen har generellt en god ton i debatten.

Men trots allvaret kvarstår faktumet att Hanif Bali kandiderar till riksdagen i nästa val och med största sannolikhet kommer att fortsatt sitta kvar som riksdagsledamot.

Om det är så allvarligt vore det inte bäst att han avstod från att ställa upp i riksdagsvalet snarare än att lämna sin plats i partistyrelsen?

– Vi behöver avvakta den här utredningen för att se vad som de facto har hänt. Förtroendefrågan får hans förbund, och han själv givetvis, ta ställning till, säger Axel Josefson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.