Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jonas Ransgård gruppledare för Moderaterna i Kommunfullmäktige och vice ordförande i Kommunstyrelsen sedan 2011. Bild: Thomas Johansson

Ransgård: "Måste utgå från valresultatet"

Med dagar kvar till valet visar Göteborgsmoderaterna krissiffror i GP/Sifos mätning.
Enligt kommunalrådet Jonas Ransgård går partiet till val på att stoppa fortsatt S-styre – men ändå vill han inte stänga dörren till Socialdemokraterna helt.
– Jag måste utgå från det valresultat som finns.

2014 fick Moderaterna 22,33 procent i kommunvalet. Det var bara tiondelar under Socialdemokraternas 22,39 procent och partiet lyckades inte bryta rivalens 20 år långa styre.

Under mandatperioden har det endast skilt fyra röster mellan en rödgrön budget och alliansbudget i Göteborgs kommunfullmäktige.

Fyra år senare kan Moderaterna vara på väg mot ytterligare ett val där man inte lyckas ta över makten. GP/Sifos mätning visar att partiet är nere på krissiffror, med endast 14,2 procent uppger att de skulle rösta på partiet i dag.

"Att bryta Västsvenska paketet har överskuggat alla andra frågor"

Jonas Ransgård, moderat kommunalråd och gruppledare i fullmäktige, menar att partiets politik har osynliggjorts av andra frågor.

– Jag uppfattar att förslaget om att bryta Västsvenska paketet har överskuggat alla andra frågor. Det är mycket som inte kommer fram i debatten, säger han.

Han menar att alliansen är det enda riktiga alternativet om göteborgarna vill ha en lösning på utmaningar som skriande bostadsbrist, sjunkande skolresultat, missnöjdhet inom äldrevård.

– Det är många av göteborgarna som är missnöjda med den rödgröna ledningen. Jag understryker att om man inte röstar på alliansen så ökar risken för att sossarna sitter kvar.

För att Alliansen ska kunna ta över makten efter den 9 september kan det krävas stöd från eller samarbete med andra partier utanför.

"Det räcker"

Både Socialdemokraterna och Demokraterna har öppnat dörren för samarbeten på bägge sidor av blockgränsen.

Demokraterna ställer ett ultimatum om Västlänken, kan ni gå med på det?

– Om vi börjar med sakfrågan så är det bra och viktigt för Göteborg att vi fortsätter att bygga ut infrastrukturen. Sedan är detta ett avtal mellan staten och femton andra parter, detta är inget beslut som man fattar i fullmäktige utan det gör man i riksdagen, säger han och fortsätter:

– Vi har alliansprogram på 99 punkter och Demokraterna har ett på 100 punkter. Om Demokraterna nu säger i förhandlingar att vi bryr oss inte om de övriga 99 om vi inte får igenom punkt 100, då säger det förstås en del om att de inte bryr sig om resten av punkterna.

Även S öppnar dörren för ett samarbete?

– De har suttit i 24 år, det räcker. Men till sist är det göteborgarna som avgör vilken ledning de vill se och staden måste styras även efter 9 september.

Du stänger inte dörren helt?

– Jag säger att jag måste utgå från det valresultat som finns. Vi fick stort stöd förra valet men det var sossarna som fick sitta kvar. Jag hoppas att det inte blir så igen.

Du kan alltså tänka dig ett samarbete om valresultatet kräver det?

– Jag prioriterar att sossarna ska lämna makten, det är så många kurvor som pekar åt fel håll. Sedan hoppas jag att förutsättningarna blir sådana att jag inte måste det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.