Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Rannebergen stryks från ökända listan – men saknar fortfarande matbutik

Med glada nyheter på agendan besökte Axel Josefson (M) fritidsgården Fjället under torsdagen. Den ligger i Rannebergen, området som nu helt plockas bort från polisens lista över utsatta områden.
Men personal och ungdomar ville hellre prata om politikernas uteblivna satsningar och varför området fortfarande inte har en matbutik.
– Gårdsten, Lövgärdet... Alla har affärer utom oss, säger 16-åriga Neda Abdelrehim.

Under torsdagen besökte bland andra kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) och Gitte Caous, direktör för socialförvaltningen i nordost, fritidsgården Fjället i Rannebergen

Orsaken till det ovanliga besöket var nyheten om att Rannebergen helt plockas bort från polisens listor över utsatta områden. Även Tynnered har nedgraderats, från särskilt utsatt till riskområde, och Gårdsten går från riskområde till utsatt.

– Det här är viktigt för att skapa framtidstro och hopp för göteborgarna, men också för alla de som arbetar med de här viktiga frågorna. Jag tror det är jätteviktigt att vi har den här inställningen: Detta är inget av naturen givet, utan vi kan bli av med de här särskilt utsatta områdena, säger Axel Josefson.

LÄS MER: Alliansen vill skrota planen för utsatta områden: ”Gör inte saken lättare”

Pizzerian: Skrik från dag till kväll

16-åriga rannebergsbon Neda Abdelrehim håller med om att det blivit betydligt lugnare i Rannebergen, men för henne är områdets döda centrum och att folk vill lämna Rannebergen minst lika viktiga frågor. Med makthavarna på plats tog hon tillfället i akt att sätta lite press.

– Vi är glada att vi har en pizzeria, men vi behöver mer än så. Man ska inte behöva åka så långt för att handla. Gårdsten, Lövgärdet... Alla har affärer utom vi.

Bovärdar, fältare och en utbyggd lekplats har bidragit till att Rannebergen blivit tryggare, säger Axel Josefson (M). Pizzerians ägare tycker dock fortfarande att centrumet präglas av stökiga ungdomar och ”skrik från dag till kväll”. Bild: Thomas Johansson
Bovärdar, fältare och en utbyggd lekplats har bidragit till att Rannebergen blivit tryggare, säger Axel Josefson (M). Pizzerians ägare tycker dock fortfarande att centrumet präglas av stökiga ungdomar och ”skrik från dag till kväll”. Bild: Thomas Johansson

Personal från fritidsgården fyllde i och påpekade att vissa yngre besökare fortfarande inte vågar gå hem själva. De berättade också om ett Facebookinlägg från den lokala pizzerian. När matbutiken stängde minskade deras kundflöde och ungdomar började hänga utanför.

”Allvarligt talat, vi orkar inte jobba längre på detta sättet. Det är skrik från dag till kväll, massa skräp på golvet. Sen är det sketungar som försöker tjuva våra varor från baksidan medans vi arbetar där framme. (...) Man vill ju inte ens gå till jobbet längre pga detta ibland”.

Josefson uppskattar utmaningen

Till slut tog socialförvaltningens direktör Gitte Caous till orda.

– Jag hör att ni vill mer, och det vill vi med. Men jag känner ändå, i dag firar vi. I dag är vi glada. Vi har ett gott samarbete där vi gjort framsteg, med trygghetsvärdar och fältsekreterare. Glöm inte att fira.

Axel Josefson tog samtalsvändningen med ro.

– Jag tycker det är bra att vi blir utmanade av göteborgarna. Men jag tycker också att vi får ett kvitto på att man uppskattar det vi har gjort. Sedan finns det mycket kvar att göra, och det kommer vi att fortsätta med.

15-åriga Amira Fahed sitter i Fjällets styrelse.

– Det är bra att de har tagit tag i det, för det har varit en jätteallvarlig situation här, men det är tråkigt att det tog så lång tid innan de insåg hur allvarligt det var.

LÄS MER: Framtiden får nej till att bilda nya bolag i förorten

Viktigt att lita på sina grannar

Ulf Merlander, chef för lokalpolisområde Nordost, bekräftar att Rannebergen blivit en lugnare plats. Konfrontationerna mellan unga vuxna och polisen har upphört och invånarna visar större tilltro till polisen.

– Men vi har inte gjort jättemycket. Rannebergen är ett litet område och några punktinsatser mot tongivande kriminella får stor effekt.

LÄS MER: Polischefen till politikerna: ”Ta bussen till Gårdsten”

Som många andra framhåller Merlander vikten av samverkan mellan bland andra kommunen, polisen och civilsamhället.

– Där spelar sammanhållningen stor roll. Att man litar på att grannarna stöttar en om man säger till när något är fel.

Just sammanhållningen är något som 16-åriga Neda Abdelrehim också pekar på som en framgångsfaktor i Rannebergen. För ett par år sedan fick grusplanen i centrum en stor och fin lekplats.

– Det har ändrat jättemycket. Nu är det mer barn som leker där och det får oss alla allt bli mer som en familj.

LÄS OCKSÅ:

Fakta: Göteborgsområdena på polisens nya lista

Särskilt utsatta områden

Bergsjön, Göteborg

Biskopsgården, Göteborg

Hammarkullen, Göteborg

Hjällbo, Göteborg

Lövgärdet, Göteborg

Riskområden

Tynnered/Grevegården/Opaltorget (tidigare särskilt utsatt område)

Utsatta områden

Hisings Backa, Göteborg

Gårdsten, Göteborg (tidigare riskområde)

Tas bort från listan:

Rannebergen (tidigare utsatt område)

• Särskilt utsatta områden: Här är det "svårt eller nästintill omöjligt" för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen och målsägare i området. Även parallella samhällsstrukturer, extremism och hög koncentration av kriminella. Läget anses akut.

• Riskområden: Utsatta områden, men når inte riktigt upp till definitionen av att vara "särskilt utsatt". Läget anses alarmerande.

• Utsatta områden: Karaktäriseras av låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Kan vara hot och utpressning, men även våld på gator och torg och öppen narkotikahandel. Läget anses allvarligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.