Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Felkalkylen vid nationalarenan Friends på 300 miljoner hade räckt gott och väl till att ge alla hemlösa i Sverige bostad", konstaterar Björn Ranelid, när han talar om hemlöshet på Gamle Port, T v Peter Ahlborg tar en bild av sin gäst.

Ranelid: Hemlöshet kan drabba vem som helst

Det handlar om människovärde och att ingen är över eller under någon annan. - Det är en skam att det ser ut som det gör i Sverige i dag, säger Björn Ranelid.

Författaren Björn Ranelid var på Gamle Port i Göteborg på söndagskvällen för att tala om sin syn på hemlöshet.

- Det kunde lika gärna varit du eller jag, vem som helst kan drabbas av hemlöshet, fortsätter Björn Ranelid.

Ranelid är tillsammans med bland andra basisten och föreläsaren Magnus Rosen, som tidigare var medlem i hårdrocksbandet Hammerfall, och forskaren Leif Eriksson, inbjuden till en diskussionskväll om hemlöshet. Initiativtagare till kvällen är Peter Ahlborg. Han titulerar sig själv allkonstnär, han gör musik, dokumentärfilm, fotograferar - och säljer tidningen Faktum. Peter Ahlborg vet hur det är att vara hemlös, det har han själv varit från och till under sju år.

- Det började när jag och min dåvarande tjej gjorde slut, sedan dess har jag bott på 24 olika ställen, i andrahandslägenheter, på vandrarhem och när det var som sämst - i tält, berättar han inleder kvällen.

Han berättar om sitt liv, sin sextonåriga dotter och det brist på stöd, som han genom åren känt.

- Jag har själv inget missbruksproblem eller psykiskt sjukdom. Men har man inte ett fast jobb är det svårt att få ett eget kontrakt.

Leif Eriksson, lärare och forskare vid institutionen för Globala studier vid Göteborgs universitet. lärde känna Peter Ahlborg när han bjöd in ett par Faktum-försäljare för att föreläsa vid en masterskurs om social exkludering i teori och praktik.

- Att det ser ut som det gör i Göteborg är bara en reflektion av det som händer i övriga världen. Allt fler människor samlas i städerna och en ny underklass, som saknar bostad och fast jobb, växer fram i Europa, säger Leif Eriksson.

Han har personligen engagerat sig i ett nätverk för att ge stöd till hemlösa EU-migranter i Göteborg.

- Vi är en handfull människor som med hjälp av ett tiotal husvagnar ger tak över huvudet åt ett sextiotal.

Enligt Socialstyrelsens senaste rapport beräknas det i dag finnas 34 000 hemlösa i Sverige. I år är det valår och Peter Ahlborg vill få upp frågan om hemlöshet på politikernas bord.

- Det borde ligga i deras intresse att lösa problemen, menar han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.