Röster om Sahlgrenskas satsning

ANNONS
|

Eftersom Sahlgrenska, Östra och Mölndals sjukhus tillhör samma organisation så finns det ingenstans att fly för att få det bättre, säger vår första anonyma sjuksköterska:

- Huvudsaken är ju att man har ett jobb där man trivs och mår bra, men så har det inte varit på Sahlgrenska. Jag hade höga förväntningar men kan inte säga något positivt om det här. Föreläsningarna är helt meningslösa, inga personer lyssnar på vår kritik och allt känns som ett tvång. Det är konstigt att de beter sig så här, de är ju egentligen beroende av sjuksköterskor, inte vi av dem.

- Handledningstillfällena är bra, kanske främst för att man får höra att alla andra har det lika dåligt som en själv. Då slipper man känna sig ensam. När jag klagat har jag fått höra att alla andra tycker att det är så himla bra, att alla andra är så nöjda.

ANNONS

Av de tjugo sjuksköterskor som GP pratat med finns det en som uttryckligen ser Sahlgrenskas introduktionsprogram som en kompetenshöjning. Personen trivs på sin avdelning, har bra kollegor men känner inget stöd från ledningen och har heller inget förtroende för dem.

- Det här är en i grunden väldigt bra satsning och det är fantastiskt bra att det satsas över huvud taget. Men det är rörigt och ganska mycket som är knasigt. Mitt råd till nästa år är att lyssna på de önskemål som finns, både när det gäller logistiska och praktiska frågor. Det finns uppenbara kvalitetsbrister i utbildningen och administrationen.

- Sahlgrenska är överlag en ganska rutten arbetsgivare, vilket jag anser är ett problem för arbetssäkerheten och vårdsäkerheten. Förmodligen kommer jag inte att stanna kvar länge när basåret är slut, jag ser det här som en kompetenshöjning. Jag kommer inte att orka vara kvar. Man går sönder långsamt. Den här introduktionen är som ett plåster på en blödande artär.

Sahlgrenska säger att sjuksköterskorna skulle få önska avdelning till sin andraplacering. Det är en beskrivning som vissa inte alls känner igen, bland annat vår tredje sjuksköterska:

- Angående vår andraplacering skulle vi få komma med önskemål, men ingen frågade mig och helt plötsligt stod man där med ett papper i handen. Nu hamnade jag på en avdelning som jag vill vara på, så för mig har det inte varit något större bekymmer, förutom längre restid till jobbet.

ANNONS

- Basåret känns ibland hastigt ihoprafsat. Utbildningarna innehåller mycket repetition, det finns rum för förbättring om jag säger så. Handledningstillfällena är väldigt bra, där få vi snacka med andra nyexaminerade sjuksköterskor och diskutera olika situationer och erfarenheter.

"Sahlgrenska är överlag en ganska rutten arbetsgivare."

Anonym sjuksköterska

"Handledningstillfällena är bra, kanske främst för att man får höra att alla andra har det lika dåligt som en själv."

Anonym sjuksköterska

"Basåret känns ibland hastigt ihoprafsat."

Anonym sjuksköterska

ANNONS