På onsdagen beslutade förskolenämnden ändra resursfördelningsmodellen.
På onsdagen beslutade förskolenämnden ändra resursfördelningsmodellen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Rörig historia när förskolemodellen ändrades

Mötet tog en oväntad vändning när förskolenämnden fattade beslut om den omdebatterade resursfördelningsmodellen till förskolan.
– Det är en ganska rörig historia, men ibland blir det så, säger nämndordföranden Sofi Bringsoniou (S).

ANNONS

Förskolenämnden beslutade på onsdagen att förändra viktningen i resursfördelningsmodellen till förskolor.

Under hösten har 10 procent av den totala förskoleersättningen fördelats till fördel för socioekonomiskt svaga områden. Resterande 90 procent har fördelats jämnt mellan stadens förskolor.

Förskoleförvaltningens förslag inför onsdagens möte var detta skulle fortsätta även under 2019. Bakom förslaget fanns stöd från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Vår analys är att man behöver en rejäl socioekonomisk viktning för att komma tillrätta med de områden som är socioekonomiskt utsatta och där det är svårare där att få tillgång till det svenska språket, säger förskolenämndens ordförande Sofi Bringsoniou (S).

ANNONS

Men förslaget tog sig inte ens till slutvoteringen. Trots att det kom från tjänstemännen.

LÄS MER:Efter fördelningsmodellen – förskolor larmar om svåra konsekvenser

Oväntat huvudförslag

I stället gick Miljöpartiet fram med ett eget förslag, med 7,5 procents viktning till förskolor i socioekonomiskt svaga områden.

– Jag tycker att det är den rimligaste fördelningen och tyckte att MP:s yrkande skulle bli huvudförslaget, säger ledamoten Martin Nilsson (MP).

Det blev också huvudförslaget efter att det vann stöd hos Alliansens ledamöter.

Alliansen hade å andra sidan ett eget förslag om att ändra fem procents viktning. I voteringen för att ta fram ett motförslag till huvudförslaget ställdes Alliansens yrkande mot förvaltningens tjänsteutlåtande.

MP röstade med Alliansen

Där röstade Martin Nilsson i stället på Alliansens förslag. Slutvoteringen kom alltså att bli mellan Miljöpartiet och Alliansens förslag.

– Här insåg ju de att det skulle bli tio procent annars, det var rent taktiserande, säger Sofi Bringsoniou.

Men i slutvoteringen röstade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ändå med Miljöpartiet.

– Vi vill ju ha en socioekonomisk viktning, och sju är mer än fem, konstaterar Sofi Bringsoniou.

Martin Nilsson är nöjd med slutresultatet.

– Jag tycker det är rimlig fördelning. Vi behöver kunna satsa mer pengar på de socioekonomiskt svaga områdena för att få upp kvalitén där.

ANNONS

Hade inte pratat ihop sig

Enligt Anneli Rhedin (M), andre vice ordförande i förskolenämnden, hade partierna inte pratat ihop sig på förhand.

– Det hade vi inte, men det blev väldigt många turer på mötet, säger hon.

Efter årsskiftet tar Alliansen över ordförandeskapet i förskolenämnden. De har förhoppningen att kunna sänka procentsatsen ytterligare.

– Nu landar vi till en början på 7,5 procent. Sedan hoppas jag att vi kan minska till nästa gång. I genomsnitt brukar andra städer ligga på tre till fem procent. Ändrar vi det så får cheferna mer pengar att fördela själva, säger Anneli Rhedin.

Onsdagens beslut innebär att 92,5 procent av ersättningen fördelas jämnt över alla förskolor. Medans 7,5 procent för delas utifrån socioekonomisk viktning.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS