Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Den övre röntgenbilden visar buken på en person med fetmasjukdom. Den undre bilden är ett exempel på en normalviktig person.

Röntgenbilder recept för att gå ner i vikt

Röntgenbilderna på buken får fetmapatienter att ändra sin livsstil visar en studie vid Sahlgrenska akademien.

Det är inte bara vid benbrott som röntgenbilder kan vara till nytta. En studie vid Sahlgrenska akademien har uppmärksammat hur de kan användas för att förklara och informera patienter om sin fetmasjukdom. Bilder på hur fettvävnaden tar över patientens insida hjälper till att motivera en livsstilsförändring.

– Det blev ett sätt att se sjukdomen från ett nytt perspektiv som är lätt att ta till sig. En bild finns med i minnet på ett annat sätt än muntlig och skriftlig information, säger Eva Bergelin, röntgensjuksköterska och adjunkt vid Sahlgrenska akademien.

I studien arbetade hon med patienter på överviktsmottagningen vid Sahlgrenska som fick se ett tvärsnitt av den egna buken. Patienterna blev väldigt nyfikna och intresserade av bilderna, enligt Eva Bergelin. Extra viktigt var att patientens egen kropp visades.

– De betonade att det gav en annan närhet och förståelse att det var deras egen bild. Det berörde dem, säger Eva Bergelin.

På röntgenbilderna gick det att se var fettvävnaden befann sig. Om den finns centralt i kroppen är risken för följdsjukdomar större än när det rör sig om underhudsfett, berättar Eva Bergelin. Ett halvår efter det första tillfället togs en ny röntgenbild som visade förändringen.

– Ingen ökade och de flesta minskade i vikt. Patienterna blev uppmuntrande när det såg en förändring, särskilt för dem med fettinlagring i levern.

Studien byggde på bildvisning och intervjuer med tolv personer.

– Jag tror att det är en indikation på att det kan gälla för andra grupper av patienter eller vid andra röntgenundersökningar, säger, säger Eva Bergelin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.