Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett beslut har fattats i förvaltningsrätten om Römosseskolans stängningsbeslut. Bild: Anders Ylander
Ett beslut har fattats i förvaltningsrätten om Römosseskolans stängningsbeslut. Bild: Anders Ylander

Römosseskolans stängningsbeslut upphävs

Römosseskolan kan drivas vidare. Det beslutet kom från förvaltningsrätten under onsdagskvällen. Skolans ombud Dan Eliasson säger att segern är elevernas som tagit sig igenom svårigheterna.
– Det här har visat sig vara helt fel, säger han.

I början av november samlades elever, lärare, föräldrar och syskon vid Gustaf Adolfs torg med plakat för att protestera mot att Römosseskolan riskerade att stängas inom kort. De kände oro, ilska och ovisshet om framtiden.

I dag, sent på onsdagseftermiddagen, kom beskedet från Förvaltningsrätten i Stockholm: beslutet hävs och skickas tillbaka till Skolinspektionen, vilket DN var först med att rapportera om. I praktiken betyder det att det inte längre finns något stängningsbeslut, förklarar Dan Eliasson, som är ett av skolans två juridiska ombud.

– Det här har visat sig vara helt fel. Inte nog med att den inte skulle stängas på tre veckor, den skulle inte stängas överhuvudtaget, säger han.

Han lyfter fram de nior som har kämpat för att få bra betyg i grundskolan inför gymnasiet samtidigt som de har fått stå ut med ett stängningshot.

– Att de har pallat. Det är de som ska ha all eloge. Vi hoppas att vi får tag på bagare och kan bjuda på tårta imorgon för det är helt absurt att de behövt gå igenom detta, säger Dan Eliasson.

LÄS MER: Römosseskolan har blivit av med bankkontot

Misstankar om förskingring uppstod mot bland andra skolans tidigare rektor, som också varit riksdagsledamot för Moderaterna. I början av november åtalades skolans tidigare rektor och ytterligare en person för grov förskingring och grovt bokföringsbrott. Misstanken är att 13 miljoner kronor avsedda för skolan slussats ut ur landet, huvudsakligen till Somalia. Rektorn har dock nekat till anklagelserna om att han, genom bluffakturor, ska ha skott sig själv på skolans bekostnad.

Nu har dock skolan, som ägs av Föreningen Framstegsskolan i Göteborg, bytt ut nästan hela styrelsen och slopat sin tidigare religiösa inriktning för att ersätta den med en teknikinriktning. Mohammad El-Alti, som själv är ingenjör och doktor i teknisk fysik och som kom in i styrelsen först i våras, har tidigare sagt till GP att han ser det som ett klokt beslut att nu fokusera mer på hållbarhet och teknik i undervisningen.

LÄS MER: Römosseskolan får tillbaka skolpengen

LÄS MER: Göteborg ska betala 50 miljoner till Römosseskolan

Axel Darvik (L), grundskolenämndens ordförande, har varit hård i sin kritik mot skolan. Han har också förtalsanmälts av skolan.

– Det hade varit fantastiskt om de plötsligt bytt ideologisk grund, men det tror jag inte. Det är samma förening, med samma ideologi som står bakom och de har hela tiden agerat på ett sätt som tyder på att deras syfte är att segregera barnen, sa han bland annat i mitten av december.

När GP ringer på onsdagskvällen har han bara blivit informerad om domen via sms och vill vänta med att uttala sig tills han hunnit sätta sig in i vad beskedet innebär.

LÄS MER: Römosseskolan anmäler Axel Darvik (L) för förtal

Det var dock Skolinspektionen som för tre månader sedan beslutade att återkalla Föreningen Framstegsskolans tillstånd att bedriva förskole- och skolverksamhet. Därför är det också de som varit skolans motpart i förvaltningsrätten. Skolinspektionen skriver i sitt yrkande till rätten att de inte tänkte ta ställning till om de nya styrelseledamöterna är lämpliga att bedriva skolverksamhet inom ramen för den rättsliga prövningen.

De menar att de omständigheter som ligger till grund för beslutet att stänga skolan är ”av så allvarlig karaktär, och misskötsamheten från styrelsens sida har pågått under så lång tid, att myndigheten inte anser att föreningen har förmåga att tillse att andra lämpliga personer sätts i den nuvarande styrelsens ställe.”

Men nu går alltså förvaltningsrätten på skolans linje samtidigt som de håller öppet för Skolinspektionen att granska skolans nya styrelse. Men rätten konstaterar också att Skolinspektionen hade fog för att återkalla föreningens godkännanden som huvudman vid tidpunkten då beslutet fattades.

LÄS MER: Römosseskolan skrotar den muslimska inriktningen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.