Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Römosseskolan får tillbaka skolpengen

Grundskoleförvaltningen blir tvungna att betala skolpeng till Römosseskolan trots att Moderaterna, Liberalerna och Demokraterna gick emot förvaltningen i förra veckan.
– Alliansen vill lappa och laga ett skitsystem, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).

Efter ett sent möte på tisdagseftermiddagen med grundskolenämnden och flera personer från förvaltningen är samtliga parter överens om hur man ska göra med skolpengen till Römosseskolan.

– Vi blir tvungna att göra ett utbetalningsförsök till föreningens nya bankgiro trots de risker vi ser med bland annat penningtvätt, säger Axel Darvik (L) ordförande i grundskolenämnden.

Sedan i maj har Göteborgs stad inte betalat ut skolpeng till föreningen Framstegsskolan som driver Römosseskolan. Anledningen var att föreningens konto varit fryst samt att det funnits oklarheter om vem som faktiskt styr skolan.

LÄS MER: Göteborgs stad hotar att vräka Römosseskolan

I förra veckan valde Moderaterna, Demokraterna och Liberalerna att återigen frysa betalningarna. I och med detta gick man emot förvaltningen som ansåg att det inte längre fanns något lagligt stöd för det, när frågorna om det frysta kontot och vem som är huvudman var uppklarade.

Nämndens ordförande Axel Darvik (L) menade att det var politikernas ansvar att se till att skattepengarna används på rätt sätt. Därför ville man se ännu en analys av läget. Men nu tvingas man alltså betala ut ändå.

– Vi har försökt hantera det här seriöst hela vägen med elevernas bästa i åtanke. Det är tydligt att friskolesystemet behöver reformeras. Vi behöver bättre insyn och kunna återkräva bidrag från skolor som missköter sig, säger Axel Darvik.

LÄS MER: Hårda kritiken mot L, M och D om Römosse

Riskanalysen som nu gjorts ska utvecklas vidare. Enligt Darvik behöver Göteborgs stad en tydligare bild av riskerna med att betala bidrag till skolan, ett arbete som även andra myndigheter ska kunna få hjälp av. Dessutom ska man utreda möjligheterna att kräva Römosseskolan på skadestånd om de blir fällda för ekobrotten de utreds för.

”Ett skitsystem”

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), ledamot i grundskolenämnden var med på mötet men menar att det hela varit slöseri med tid och utredningsresurser.

– Alla partier är överens om att det inte känns bra att betala skolpeng till en skola som utreds för grova ekobrott men vi måste sköta våra kort rätt och inte riskera ett ännu större skadestånd till Römosseskolan, säger hon och fortsätter:

– Alliansen vill lappa och laga ett skitsystem. Vi hade inte varit tvungna att betala till en skola med så många brister om vi inte haft en laglig vinstjakt i skolan och lagliga religiösa friskolor.

LÄS MER: Römosseskolan anmäler Axel Darvik (L) för förtal

Alla utbetalningar av skolpeng till Römosseskolan har sedan i maj i år deponerats hos länsstyrelsen. Vad som händer med de pengarna är fortfarande oklart.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.