Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Römosseskolan demonstrerade för skolpengen – igen

”Vad vill vi ha? Vår skolpeng i dag.”
Budskapet var tydligt när lärare, föräldrar, elever och andra engagerade samlades för att demonstrera för Römosseskolan.
– Barnen behöver skolan, säger föräldern Marian Mohammed.

Turerna kring Römosseskolan har varit många. Skolinspektionen har åtskilliga gånger kritiserat friskolan som finns på tre platser i Göteborg.

Under förra året avskedades skolans dåvarande rektor, Abdirizak Waberi, efter misstanke om att han förskingrat verksamhetens pengar. Waberi dömdes för grov förskingring av mer än 12 miljoner kronor, för att genom bluffakturor fört ut pengar ur landet.

Brotten ledde till en rad negativa konsekvenser för Römosseskolan – indragen skolpeng, stängningsbeslut och en ny ledning.

Skolpeng till skattekonto

Men det var då, och nu är nu.

Efter att skolans ledning byttes ut drogs nedstängningsbeslutet tillbaka och skolpengen skulle återigen betalas ut. Då avslutade banken avtalet med Römosseskolan och skolan stod utan ett bankkonto dit skolpengen skulle betalas ut.

Römosseskolan vill nu i stället att skolpengen betalas ut till skattekonto – vilket politikerna varit kritiska till. Där står vi nu.

– Vad jag vet har det aldrig tidigare hänt att en skola behövt använda ett skattekonto, men det har heller aldrig hänt att en skola inte lyckats få ett bankkonto. Vi har erbjudit full transparens. Trots det finns inget intresse för dialog hos politikerna, säger Römosseskolans styrelseordförande Johan Romberg bland hopen av människor som samlades på Gustaf Adolfs torg under lördagen.

Römosseskolans styrelseordförande Johan Romberg. Bild: Paul Wennerholm
Römosseskolans styrelseordförande Johan Romberg. Bild: Paul Wennerholm

”Behöver skolan”

Ett hundratal personer, allt från lärare, elever och föräldrar till andra engagerade i skolan, deltog i demonstrationen.

Marian Mohammed, som har fyra barn som går på Römosseskolan, var besviken på politikerna och menade att de inte respekterar eleverna.

– Barnen behöver den här skolan. Det är inte lätt att byta skola eller lärare bara sådär. Det är en stor omställning för dem.

– Jag har alltid känt mig trygg på skolan. Vi har roligt och lär oss saker på ett bra sätt, säger dottern Selma Assan Hassan Said som är elev på Römosseskolan.

Föräldern Marian Mohammed som har fyra barn på Römosseskolan. Bild: Paul Wennerholm
Föräldern Marian Mohammed som har fyra barn på Römosseskolan. Bild: Paul Wennerholm

Extrainsatt möte

Budskapet för demonstrationen var tydligt. Förutom plakat med text som ”Rädda skolan” eller ”Godkänn skattekontot nu” ekade slagorden: ”Vad vill vi ha? Vår skolpeng i dag.” ut över torget.

– Skolan har blivit orättvist behandlad. Att jobba på Römosseskolan är som att jobba på vilken skola som helst, vilket verkar chockera många. Jag hoppas att politikerna agerar och inte bara sopar allting under mattan som de tidigare gjort, säger Linnéa Hjerpe-Eklöf som är lärare på skolan.

Linnéa Hjerpe-Eklöf, lärare på Römosseskolan och Carina Abdelkarim, tidigare lärare på Römosseskolan. Bild: Paul Wennerholm
Linnéa Hjerpe-Eklöf, lärare på Römosseskolan och Carina Abdelkarim, tidigare lärare på Römosseskolan. Bild: Paul Wennerholm

Om Römosseskolan kommer att få sin skolpeng, och om den kan betalas ut till ett skattekonto, ligger nu på politikernas bord. Grundskoleförvaltningen har kallat till ett extrainsatt möte och kommer fatta beslut om saken inom kort.

LÄS OCKSÅ: Kaotiskt år för eleverna på omstridda Römosseskolan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.