Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avståndet växer. Ann-Sofie Hermansson (S) och Daniel Bernmar (V) får allt svårare att komma överens. Det medger Bernmar efter ett visst kaos under omröstningen om tilläggsbudgeten som handlar om våldsbejakande extremism. Bild: Jonas Lindstedt
Avståndet växer. Ann-Sofie Hermansson (S) och Daniel Bernmar (V) får allt svårare att komma överens. Det medger Bernmar efter ett visst kaos under omröstningen om tilläggsbudgeten som handlar om våldsbejakande extremism. Bild: Jonas Lindstedt

Rödgrönt budgetbråk hotar samarbetet

Omröstningen om tilläggsbudgeten i kommunstyrelsen slutade i ett rödgrönt gräl. Och nu uttrycker Daniel Bernmar (V) en oro för att samarbetet inte överlever fram till valet.

–Jag tycker att det blir allt tydligare att Socialdemokraterna fjärmar sig från vårt samarbete. Jag tycker att det är ett problem. Jag hoppas att det inte fortsätter, så vi klarar av att hålla ihop fram till valet, säger Daniel Bernmar, kommunalråd (V).

Jonas Ransgård (M) säger att kommunstyrelsemötet på onsdagen var det märkligaste han varit med på.

– De rödgröna faller isär inför öppen ridå och förhandlar i olika läger under pågående möte.

Två ajourneringar krävdes innan det gick att komma till beslut. Och då röstade varken Socialdemokraterna, Vänstern eller Miljöpartiet på det förslag de tre partierna lagt fram tillsammans: istället röstade S med alliansen – och MP med Sverigedemokraterna.

– Att inte vara förberedda när de har att styra staden. Det är katastrof, säger David Lega, kommunalråd (KD).

Socialdemokraterna bröt överenskommelsen

Så. Vad var det som hände?

Det handlar om stöd till avhopparverksamhet och arbetet mot våldsbejakande extremism. I stadens budget för 2018 har verksamheten tilldelats mer pengar än kommunbidraget. Detta ville nu de rödgröna nu korrigera, genom att dra tillbaka 1,7 miljoner kronor.

Men efter helgens attack mot synagogan hade Socialdemokraterna ändrat sig.

– Det som hände fick bägaren att rinna över. Vi kan inte tillåta den typen av våld i Göteborg. Därför gjorde vi i mitt parti bedömningen att vi inte kan korrigera ned den posten, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

Alliansen hade ett yrkande som gick ut på att behålla stödet på samma nivå, och det valde Socialdemokraterna att ställa sig bakom.

Och därmed var krisen ett faktum.

Ulf Kamne (MP) ville i det läget lämna in ett helt nytt yrkande, med ett förslag om att istället skjuta till 4 miljoner kronor. När det inte blev godkänt – på grund av att yrkanden ska lämnas in i god tid – valde Miljöpartiet istället att rösta på Sverigedemokraternas yrkande, som innebär att stödet höjs med 3 miljoner kronor.

– Det var inget jag gjorde med glädje, men när jag inte fick lägga något eget fick jag nöja mig med att ta det som redan fanns, av SD med tre miljoner. Jag hade hoppats att vi skulle få en majoritet för det, men det gick inte, säger Ulf Kamne.

Men i det gemensamma förslag ni lagt vill ni skära ned. Hur går det ihop?

– Det handlade om att vi har en budget vi var överens om. Både vi och Vänsterpartiet hade gärna sett mer pengar till den här verksamheten redan då, men vi landade här. En rödgrön budget är ju en kompromiss. Men nu när Socialdemokraterna valde att inte följa den då fanns en öppning, säger Ulf Kamne.

Lega kritisk till budgivningshets

Daniel Bernmar säger att neddragningen i kompletteringsbudgeten var en budgetteknisk justering av en felaktig utbetalning. Precis som Ulf Kamne menar han att det behövs mer pengar för att motverka rasism och extremism.

Ann-Catrine Fogelgren (L) tycker att de rödgröna arbetar i helt fel ordning. Hon säger att hon också kan tänka sig att skjuta till mer pengar, om man vet vad de ska användas till. David Lega är inne på ett liknande resonemang.

– Det är oerhört tragiskt att det ska behövas en attack i Göteborg för att de ska förstå hur läget är. Och då hamnar de i en budgivningshets mot varandra, säger han.

Ann-Sofie Hermansson medger att de rödgröna kunde hanterat saken bättre.

– Det var ett stökigt möte. Det håller jag verkligen med om. Det är möjligt att vi kunde varit bättre förberedda. Samtidigt ska det inte överdrivas. Vi har klarat av att komma överens tidigare, säger Ann-Sofie Hermansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.