Prostitution och sexköp har varit aktuellt på flera sätt under den gångna våren, inte minst i slutet av maj då Hans Forsberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, anmäldes och senare erkände sexköp i Göteborg.
– Det har satt ljus på frågan, men den är ständigt aktuell. Vi kände att det är ett bra läge, många har ögonen på detta och vi hoppas få brett stöd, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd.
LÄS MER: Västsvensk toppolitiker polisanmäld för sexköp
”Poäng med att sätta ljuset på ett område”
I yrkandet till kommunstyrelsen lyfter partierna bland annat fram att tjej- och kvinnojourerna har en viktig roll i arbetet, samt att dessa ofta har en osäker ekonomisk situation. Utöver samarbetet med ideella organisationer menar man att även flera av stadens nämnder och bolag ska kunna bidra till att upptäcka prostitution.
Trots att Göteborg saknar en plan mot sexköp och för att ge stöd till personer som säljer sex menar Karin Pleijel (MP) att mycket arbete sker.
– Det behöver inte betyda att de inte har funnits arbete, men det kan ibland vara en poäng med att sätta ljuset på ett område. En plan gör att det kan bli tydligare vilka åtgärder man tycker ska ingå, säger hon.
LÄS MER: Tidigare nämndeman föreläste om jämställdhet – köpte och våldtog barn
LÄS MER: Hundratals kvinnor talar ut om övergrepp – under nya hashtaggar
Arbete med värdegrunder
Partierna skriver också att arbetet mot sexköp behöver ske från olika håll och nivåer. Man behöver både få de som köper sex att sluta, men också arbeta med värdegrunder och mot ”de destruktiva maskulinitetsnormer som fortsatt gör att sexköp sker”.
– Det är någon form av värdering som är viktigt att man ruckar på, hur man ser på kvinnor och kvinnors kroppar. Det är ingen quickfix, det är en del i en sån här plan, säger Karin Pleijel (MP).
LÄS MER: Så gick det efter hyllade podden Systrar
På onsdag 17 juni röstar kommunstyrelsen om förslaget.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.