De rödgrönrosa får lämna Göteborgs stads politiska coronagrupp. Karin Plejel (MP), Daniel Bernmar (V) och Stina Svensson (FI) är gruppledare för respektive parti.
De rödgrönrosa får lämna Göteborgs stads politiska coronagrupp. Karin Plejel (MP), Daniel Bernmar (V) och Stina Svensson (FI) är gruppledare för respektive parti. Bild: Petter Trens

Rödgrönrosa utslängda från stadens coronagrupp

V, MP och FI är inte längre en del av den coronagrupp som Alliansstyret i staden bildade tidigare under veckan. Det innebär att endast hälften av Göteborgs politiska partier nu ingår i underlaget.
– I stället för politisk samling och sammanhållning har de borgerliga har valt splittring och polarisering, säger Daniel Bernmar (V).

ANNONS
|

Det rödgrönrosa blocket, alltså V, MP och FI, är inte längre del av den coronagrupp som Alliansen, som styr Göteborgs stad, tog initiativ till i början av veckan.

LÄS MER:Alliansledningen bildar coronagrupp – men SD får inte vara med

Beskedet fick gruppledarna för de tre partierna sent under torsdagskvällen, bara timmar efter att ha suttit i förhandlingar med övriga partier.

– Jag fick ett samtal från Axel Josefson igår kväll då han sa "Vi har gjort en uppgörelse med Socialdemokraterna och vi stannar där", berättar Miljöpartiets gruppledare Karin Pleijel.

Finns det något särskilt som ledde till att skar sig?

– Jag uppfattar det som att vi filade på ett dokument och har inte uppfattat några signaler som att det fanns något som oacceptabelt. Det var mest allmänna skrivningar som vi försökte komma överens om.

ANNONS

LÄS MER:Staden på näst högsta nivån av krisberedskap

"Avancerat politiskt spel"

Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar instämmer i den bild som Karin Pleijer ger.

– Vi såg behovet av politisk samling. Men i stället för politisk samling och sammanhållning har de borgerliga har valt splittring och polarisering. Det är tråkigt att det blir ett avancerat politiskt spel i stället för den bredare politisk samsyn som göteborgarna förtjänar, säger han.

GP rapporterade på onsdagen att SD sparkats ut från gruppen och efter det lämnade även D bordet.

Krävde ni att SD inte skulle få vara med?

–Det var vare sig ett krav eller ett ultimatum. Vi lämnade över en längre lista på förutsättningar och en av punkterna var att SD skulle försvåra förutsättningarna tydligt. Sedan valde de borgerliga att utesluta SD, säger Daniel Bernmar.

Demokraternas partiledare Martin Wannholt är kritisk mot hur kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) hanterat situationen.
Demokraternas partiledare Martin Wannholt är kritisk mot hur kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) hanterat situationen. Bild: Jenny Ingemarsson

Demokraternas partiledare Martin Wannholt riktar också skarp kritik mot alliansstyret.

– Axel Josefsons hantering av detta skadar förtroende för politiken och i förlängningen hur Göteborgs stad sköts, säger han.

– Alliansen har genom detta åstadkommit är en en politisk splittring helt i onödan i kristid och försening av viktiga beslut.

Vid lunchtid har Alliansen och S kallat till en pressträff med anledning av coronaläget.

– Vår uppfattning är att det är oansvarigt av borgarna och S att styra med en flortunn majoritet när Göteborg går in i en av de största kriserna någonsin, säger Daniel Bernmar.

ANNONS

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) vill inte kommentera beslutet förrän presskonferensen senare under fredagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS