Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Rödgrönrosa bildar block – utan Socialdemokraterna

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ kommer att bilda ett eget block, utan Socialdemokraterna.
– Vi hoppas att de tar sitt förnuft till fånga, säger Daniel Bernmar (V).

De övriga rödgrönrosa partierna meddelade på tisdagen under en presskonferens att partierna nu bildar ett eget block utan Socialdemokraterna.

– S bristande intresse, deras passivitet och oskickliga hantering av situationen har gjort att vi inte kan vänta längre. Tålamodet är slut, säger Karin Pleijel (MP).

Enligt gruppledarna för de tre rödgrönrosa partierna har S-ledaren Ann-Sofie Hermansson varit passiv och inte velat förhandla.

– Vi har i åtta veckor haft dörren öppen och haft flera samtal med S. Vi kan bara konstatera att det finns ett tre partier som vill ha ett samarbete, och ett som inte vill ha det, säger Daniel Bernmar (V), som kommer att leda det nya blocket.

Bernmar (V): "S tar kliv åt höger"

Under den senare halvan av mandatperioden har sprickan inom det rödgröna styret varit uppenbar. Dels hoppade FI av samarbetet under våren 2017 efter meningsskiljaktigheter i frågan om ensamkommande. Samma fråga har utgjort en källa för konflikt även mellan V-MP och S efter att FI hoppade av.

Det är bara en av utav flera frågor som inneburit motsättningar inom samarbetet.

– De senaste två åren har S valt att ta kliv åt höger, det har varit ganska tydligt om du kollar i Göteborg. Det har försvårat samarbetet oss emellan. Men nu vill vi blicka framåt och bygga ett bättre och starkare samarbete, det har S tackat nej till, säger Daniel Bernmar.

Ann-Sofie Hermansson har sagt till GP att hon sagt nej eftersom hon söker blocköverskridande lösningar. Men enligt Karin Pleijel har S även visat ointresse för sådana lösningar.

– Vi har haft samtal mellan L, MP och S, där tanken var en mittenkonstellation. Där har också besvikelsen varit att S inte velat ta initiativ, säger hon.

Svensson (FI) "Hoppas att S röstar på vår budget"

Det nya rödgrönrosa blocket kommer att lägga fram en egen budget under kommunfullmäktige budgetmöte den 22 november.

– Jag kan bara ytterligare konstatera att det är ledsamt att Socialdemokraterna inte tar förarsätet, som vi hade hoppats på. Vi hoppas att S tar sitt förnuft till fånga och röstar på vår budget, säger Stina Svensson (FI).

De tre gruppledarna sätter nu press på S att ta ställning till vilken budget som partiet kommer att stödja, Alliansens förslag eller de rödgrönrosas.

– Just nu ligger det ett tydligt ansvar på S i budgetfrågan. Vi tänker att S är måna om sina väljarna, och de föredrar nog den budget som vi presenterar, säger Karin Pleijel.

– Givet läget är allianspartierna största blocket. Enligt praxis kommer de ha en promenadseger på fullmäktigemötet den 22 november. Det är läget som S försätter göteborgarna i, säger Daniel Bernmar.

Pleijel (MP): "S har avvisat allt samarbete"

Det nya rödgrönrosa blocket kommer att presentera sitt budgetförslag i närtid. De tre gruppledarna understryker att dörren till S fortfarande står öppen.

– Sannolikheten är låg, men vi hoppas att de tar sitt förnuft till fånga, säger Daniel Bernmar.

– Många partier, även mitt parti, tänker ganska prestigelöst efter det valresultat vi fick. Men S har inte haft några prestigelösa tankar, i stället har de avvisat allt samarbete, säger Karin Pleijel.

FAKTA: Mandatfördelning

Alliansen: 24 mandat

De rödgrönrosa: 19 mandat

Socialdemokraterna: 17 mandat

Demokraterna: 14 mandat

Sverigedemokraterna: 7 mandat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.