Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jenny Broman (V) kräver nu att staden agerar för att ge hemlösa tak över huvudet under kylan. Bild: Robin Aron
Jenny Broman (V) kräver nu att staden agerar för att ge hemlösa tak över huvudet under kylan. Bild: Robin Aron

Rödgröna kräver att kommunen agerar för de hemlösa

Kylan håller i sig och medför en akut risk för hemlösa som sover ute. Nu kräver V och MP att staden öppnar upp lokaler för att erbjuda varma sovplatser.
– Det är akut. Folk kan inte gå omkring och riskera livet, säger kommunalrådet Jenny Broman.

I över en vecka har temperaturen legat på runt tio minusgrader under nätterna och för människor som saknar bostad och sover ute innebär det en akut risk.

Under måndagen berättade GP att Stadsmissionen öppnar Johanneskyrkan för att erbjuda de mest utsatta tak över huvudet. Nu kräver Vänsterpartiet och Miljöpartiet att även Göteborgs stad ställer upp.

– Alliansen har en skrivning i sin budget om att ”ingen ska behöva tillbringa natten ute på gatan”. Nu är det läge att leva upp till det, säger Jenny Broman.

Folk riskerar livet

Hon berättar att det var via Stadsmissionen hon fick upp ögonen för hur akut läget är just nu.

– Jag har fått till mig att människor kommer till dem med köldskador. Så kan vi inte ha det. Folk kan inte gå omkring och riskera livet. Där har vi ett ansvar som kommun att hitta lösningar.

Under onsdagens kommunstyrelsemöte kommer de rödgröna att lägga ett nytt ärende på bordet och yrka på att kommunstyrelsens ordförande fattar ett beslut direkt, om att öppna lokaler som staden förfogar över.

– I vanliga fall tar det veckor att fatta beslut: yrkanden måste skickas in några dagar i förväg och alla partier ska få tid på sig att ta ställning. Men det här måste göras nu, därför hoppas vi att vi kan få med oss en majoritet för att kommunstyrelsens ordförande ska fatta ett ordförandebeslut, säger Daniel Bernmar, gruppledare (V).

Staden förfogar över en hel del lokaler. Till exempel finns det ett antal gymnasieskolor som stått tomma under flera veckor till följd av distansundervisningen.

Kan hyra hotellrum

– Jag kan se problem med att använda skolsalar, men här handlar det om människors liv så det är en tänkbar lösning. Men kommunen har ju också andra lokaler. Hemlösa är ju i en utsatt position och de är ofta rädda för smitta, så det kanske krävs flera olika lokaler, säger Jenny Broman.

Och om det inte finns lokaler i kommunens eget bestånd, så är Daniel Bernmar inte främmande för att hyra ett antal hotellrum som ändå står tomma just nu.

– Det här är inte ens svårt att lösa, om man bara vill, säger han.

”Situationen är under kontroll”

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger att det är positivt att Vänsterpartiet står på samma sida som alliansen i arbetet mot hemlöshet.

– Ingen ska behöva frysa ihjäl. Alla som vill ska få möjlighet till tak över huvudet, säger han.

Men till skillnad från Vänsterpartiet menar Axel Josefson att situationen redan är omhändertagen.

– I första hand är det våra socialnämnder som jobbar med frågan och de är igång med ett arbete, men skulle det krävas ytterligare beslut är vi beredda att fatta dem.

Så din bedömning är att situationen är under kontroll?

– Jag var i kontakt med ordföranden för socialnämnd Centrum så sent som nu på morgonen. De har sett hur läget är och de jobbar med frågan, så bedömningen är att det inte krävs något ordförandebeslut just nu.

LÄS MER: Minusgrader i hela landet – första isdygnet sedan 2018

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.