Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Båtbrygga på Fotö.

Rödgröna: Inget skjutande under semestern

Striden om skjutövningarna i skärgården går vidare. De rödgröna partierna i Göteborg vill begränsa försvarets skjutiver.

Försvaret önskar kunna skjuta över hundra dagar om året, vilket skulle ge utrymme för större internationella övningar.

I ett förslag till yttrande till mark- och miljödomstolen vill MP, S och V tillåta högst 50 skjutdagar per år och 300 000 skott finkalibrig ammunition med ett genomsnitt under en treårsperiod på 25 dagar och 100 000 skott per år – vilket motsvarar dagens årskvot.

Dessutom ska ingen skjutning eller sprängning få förekomma under häcknings- och semestertid, enligt förslaget.

- Vi vill inskränka det ganska mycket. Vi vill till exempel inte att det ska bli klassat som skjutfält. Vi kan inte ha ett skjutfält i Göteborgs skärgård så nära en storstad, det går inte, säger kommunalrådet Kia Andreasson (MP).

Kritikerna framhåller den påverkan ett ökat antal skjutövningar skulle kunna få på fisk, fåglar och friluftsliv. Ökat buller för de boende är ett annat problem och att försvarets verksamhet på sikt kan hindra skärgårdens expansion.

- Jämfört med försvarets är det ett fall framåt. Men det får inte bli så att man avlossar allt på ett år och sedan inget ett annat, säger Kjell Björkqvist, tidigare ordförande i Skärgårdarnas riksförbund och engagerad för att hålla skärgården så fri från skottlossning som möjligt.

- Jag tycker inte det tillstånd som finns i dag behöver utökas. Det räcker som det är. Militären är oerhört okänslig, om jag uttrycker det försiktigt, fortsätter Kjell Björkqvist.

Förslaget till yttrande behandlas i kommunstyrelsen på onsdag. Kia Andreasson räknar med att det går igenom utan vidare diskussion.

Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation har tidigare gett försvaret tillstånd att i framtiden skjuta 115 dagar per år med över 1,3 miljoner skott. Beslutet har överklagats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.