Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Rödgrön spricka i Trafiknämnden

Under gårdagens möte i Trafiknämnden, när ett av årets viktigaste beslut skulle fattas, dog det rödgröna samarbetet. Efter lunch och överläggning återuppstod det igen, i alla fall delvis.

Budgeten omfattar 2,7 miljarder kronor, vilket är en dryg fjärdedel av Göteborgs kommuns totala budget. När ärendet var uppe för omröstning i går förmiddag föll yrkandet från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, eftersom Miljöpartiets Henrik Munck röstade emot. Enligt nämndens ordförande Johan Nyhus (S) innebar det att MP lämnade det rödgröna samarbetet.
– Jag kan inte se det på något annat sätt. Om Henrik väljer att rösta med de borgerliga så innebär det att samarbetet är avbrutet. Jag blev väldigt förvånad och besviken.

Delar inte uppfattningen

Henrik Munck delar inte alls bilden av att han valde att rösta med de borgerliga partierna. Han menar att han röstade för att avslå budgetförslaget från trafikkontoret.
– Jag uppfattade det som ett avslag eftersom det som framkom på mötet skapade så många frågetecken. Då var det att ta sitt nämndansvar genom att avslå den. Sedan gjordes en tolkning att det var till förmån för alliansens yrkande. Jag delar inte den uppfattningen.

Efter lunch togs frågan upp igen. Henrik Munck valde då att inte delta i omröstningen. Eftersom Johan Nyhus, i egenskap av ordförande, har en utslagsröst när omröstningar slutar lika, gick budgeten igenom med minsta möjliga marginal.

Inte genomarbetad

Henrik Munck menar att den budget som nu klubbats igenom inte är tillräckligt genomarbetad och att det finns flera frågetecken som borde redas ut innan man går vidare. Det handlar bland annat om cykelsatsningar och att tydligare koppla arbetet till de mål som finns.
– Viktiga delar saknas. Man måste till exempel ha konkreta mål för arbetsmiljö. Förvaltningen kunde inte under mötet förklara viktiga frågor om vissa siffror i investeringsbudgeten. Det är otillfredsställande, säger han.

En fråga för partiet

Enligt Johan Nyhus är en del av de frågor som Henrik Munck pekade på även med i det förslag som S och V tog fram. Han menar att nämnden var tvungen att fatta ett beslut eftersom alternativet hade varit att stå utan budget. Han menar också att det som skedde på mötet nu borde bli en fråga inom Miljöpartiet.

– Jag har lyft och kommer lyfta med min och med Miljöpartiets gruppledare att jag tycker detta är ett stort problem. De får diskutera hur man ska uppträda i nämnderna. VI har en gemensam rödgrön hållning och detta är emot den hållningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.